Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.12 / dotaz č. 34368
Dobrý den vážení,

Z médií jsme se dozvěděli, že ...
"Majitelé nemovitostí budou mít od příštího roku povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti, pokud je budou chtít prodat nebo pronajmout."

Jedná se pouze o štítek pro budovu nebo i pro jednotlivé byty? Prosím o informaci jestli je možné energetický štítek budovy využít k rozúčtování vytápění bytů mezi jednotlivé byty.

Děkuji

Vážený pane,
to co se píše v novinách není vždycky zcela spolehlivé. V současnosti (červenec 2012) se teprve schvaluje novela zákona o hospodaření enrgií (č. 406/2000), která zavádí povinnosti ohledně průkazů energetické náročnosti budov (PENB). Je možné, že během procesu schvalování se vyskytnou různé změny. Dokud novela nevyjde v Sbírce zákonů (zřejmě do konce tohoto roku), je třeba brát všechny informace s rezervou.

Nicméně je téměř jisté, že od 1. 1. 2013 vznikne povinnost informovat zájemce o koupi nebo nájem domu či bytu o jeho energetické náročnosti. Když je to osvědčilo při prodeji chladniček za několik tisíc Kč, proč to neudělat i při prodeji nemovitosti za několik milionů Kč?

Při prodeji domu nebo bytu bude muset prodávající předložit kupujícícmu "průkaz energetické náročnosti budovy" (PENB). Při prodeji bytu se PENB bude zpracovávat pro celý dům, ne jen pro daný byt. Údaje o spotřebě z PENB musí být uvedeny třeba v reklamních materiálech nabízejících nemovitost.
Totéž platí při pronájmu celé budovy.
Pokud jde jen o pronájem jednoho bytu v bytovém domě (resp. pronájmu části budovy), pak povinnost předložit PENB má platit až od roku 2016. Navrhuje se také, že PENB bude možno nahradit kopiemi faktur za energie za poslední 3 roky.

Tím, že PENB se zpracovává pro celou budovu, nebude ho asi možné využít k rozdělení nákladů na teplo. Všechny údaje v PENB budou totiž teoretické výpočty, zatímco pro rozúčtování potřebujete změřit konkrétní spotřebu v daném roce (která je pokaždé jiná). Navíc způsob rozúčtování je již nyní upraven jiným právním předpisem a jeho změna se nechystá.

Údaje o spotřebě energií v PENB je možno přirovnat třeba k údajům o spotřebě benzínu v technickém průkazu auta. Jde o spotřebu za určitých podmínek a to, že právě vaše auto "žere" dvojnásobek, není důvodem k reklamaci - spíše ke změně stylu jízdy.
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk