Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.12 / dotaz č. 34777
Dobrý den,

v návaznosti na můj dotaz z května tohoto roku (dotaz 32947, viz níže) a v souvislosti s tím, že již byla schválena novela zákona č. 406/2000 Sb.
bych se rád dodatečně zeptal, zda-li se ve věci povinnosti zpracovat energetický audit budovy a s tím související vystavení Průkazu energetické náročnosti budovy oproti Vaší odpovědi něco změnilo. Tj.
povinnosti majitele bytové jednotky v případě pronájmu či prodeje míti zpracován Průkaz energetické náročnosti budovy a navazující povinnosti SVJ míti zpracovaný tento Průkaz na celý bytový dům?
Může od 1.1.2013 nahradit povinnost vlastníka bytové jednotky při pronájmu či prodeji míti zpracován Průkaz energetické náročnosti bytové jednotky předložením Průkazu energetické náročnosti budovy zpracovaný na celý bytový dům?
K rozhodnutí našeho Výboru v této věci bych Vás požádal o sdělení informace v jakých cenových relacích se pohybuje zpracování tohoto Průkazu u Vaší společnosti na průměrnou bytovou jednotku a na celý náš bytový dům (81 bytových jednotek, bez příodu plynu, ohřev a vytápění elektrickou energií řešené individuálně)?
Děkuji za odpověď
S pozdravem

Dobrý den,

návrh zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, (navazuje na sněmovní tisk č. 622), čeká na podpis prezidenta (konec července 2012), pokud ho nepodepíše, bude vrácen do parlamentu. Můžeme se tedy dočkat změn. Stále chybí potřebné prováděcí vyhlášky, které mimo jiné stanoví postup vypracování samotného Průkazu energetické náročnosti (postup, výpočty).

Ve stávajícím návrhu je toto:
- je zachován stávající stav (průkazy na novostavby a větší rekonstrukce)
- od 1. ledna 2013: průkazy při prodeji a novém pronájmu celých budov
- od 1. ledna 2013: průkazy při prodeji jednotlivých bytů a kanceláří a od 1. ledna 2016 při nové novém pronájmu jednotlivých bytů a kanceláří
- průkaz na byt je totožný jako průkaz na dům, majitel bytové jednotky si ho písemně vyžádá. Pokud není k dispozici, může ho majitel bytové jednotky nahradit výkazem vyúčtování energií (elektřina, plyn, teplo) za poslední tři roky

Lhůty pro bytové domy a administrativní budovy:
- od 1. ledna 2015 pro budovy nad 1500 m2
- od 1. ledna 2017 pro budovy nad 1000 m2
- od 1. ledna 2019 pro budovy pod 1000 m2

S pozdravem Jan Truxa