Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.12 / dotaz č. 34812
Stanoví nějaký předpis, zda v případě záměru realizovat opatření na úsporu energie na vytápění, která pouze částečné zlepší ENB je nutné splnit nějaké konkrétní požadavky, pakliže ano jaké? Průkaz ENB vyjadřující náročnost stávající budovy v kategorii např. E a po provedení "zateplení" změnu na D má nějak ovlivnit rozhodnutí stavebního úřadu ohledně povolení realizace této stavby (realizace zateplení)?
Základní požadavky, které je potřeba splnit při rekonstrukci budovy, ve vztahu k ENB, jsou uvedeny v zákoně č.406/2000 Sb. v platném znění, §6a, odst.1. V tomto odstavci se mimo jiné říká, cituji: “Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek5) musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a splnění porovnávacích ukazatelů, které stanoví prováděcí právní předpis6a), a dále splnění požadavků stanovených příslušnými harmonizovanými českými technickými normami.“

Porovnávací ukazatele, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.148/2007 Sb., vyjadřují základní požadavky na stavební konstrukce budovy a požadavky na účinnost systémů TZB (technická zařízení budov), kam patří vytápění, příprava teplé vody, osvětlení, nucená výměna vzduchu a úprava vzduchu (klimatizace, chlazení).
Porovnávací ukazatele pro stavební konstrukce vyjadřují požadavky ČSN 73 0540-2/2011 a jsou to tyto:
• nejnižší vnitřní povrchová teplota konstrukce
• součinitel prostupu tepla a činitel prostupu tepla
• bilance vlhkosti v konstrukci
• (ne) průvzdušnost konstrukcí
• pokles dotykové teploty podlahy
• zimní a letní tepelná stabilita místnosti
• průměrný součinitel prostupu tepla
Splnění výše uvedených ukazatelů se samozřejmě hodnotí vzhledem k rozsahu provedených rekonstrukcí.

Porovnávací ukazatele pro systémy TZB – protože rozsah TZB mající vliv na hodnocení ENB je značný, uvedu zde pouze některé z těch, které se týkají Vámi uvedené oblasti – vytápění. Požadavky na účinnost některých zdrojů tepla jsou uvedeny ve vyhlášce č.349/2010 Sb., požadavky na rozvody tepla a topný systém jsou uvedeny ve vyhláškách č. 193 a 194/2007 Sb. Další požadavky jsou součástí „revizních zpráv“. Tento výčet požadavků není a nemůže být úplný a navíc ještě „konkrétní“, jelikož variabilita zdrojů a topných systémů je obrovská.

Požadavky stavebního úřadu jsou různé dle rozsahu rekonstrukce obvodového pláště budovy. Ne vždy je tak průkaz ENB stavebním úřadem vyžadován. V případě, že stavební úřad uvede jako jeden z požadavků na úspěšnou kolaudaci dosažení alespoň energetické třídy „C“, je tento požadavek nutno dodržet.