Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.12 / dotaz č. 34959
Dobrý den,

mám dotaz na využití fotovoltaiky na ohřev TUV. V současné době topím plynovým kondenzačním kotlem s ohřevem TUV (120 l) pro 3 osoby. Chtěl bych využít el. energii z FV na ohřev TUV. Uvažuji o přidání elektrického ohřívače vody cca 80l. Tyto ohřívače mají max.2 kW spirálu. Na střeše mám nainstalovaný výkon 10 kWp. Je možné do systému použít elektrokotel s vyšším výkonem než 2 kW, abych dosáhl rychlejšího ohřevu z důvodu efektivnějšího využití světelné energie ? V případě že ano mužete mě poradit jak ho osadit do systému



















Děkuji

S pozdravem




Hezký den,

můžete si samozřejmě osadit další elektrospotřebič s vyšším výkonem, ale je potřebné počítat s tím, že budete případně muset osadit větší jistič a z toho vám vyplynou vyšší poplatky na stálé platby. Důležité také je, aby instalovaný výkon na ohřev TUV odpovídal vaší spotřebě a objemu akumulačních zásobníků TUV.

Doporučuji Vám oslovit projektanta elektro, který na základě vašich současných i plánovaných spotřeb elektřiny navrhne optimální řešení. Existuje již celá řada inteligentních regulátorů, které efektivně rozhodují o tom, zda dodáváte vyrobenou elektřinu do rozvodné sítě či pro vaši domácnost.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk