Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.12 / dotaz č. 35127
Dobrý den,
Obracím se na Vás s prosbou o vysvětlení ohledně Inspekcí klimatizací dle Zák.
406/2000 a vyhl. 277/2007. Zdvořile prosím o odpověď na tyto dotazy:

1. Zda hranicí výkonu 12kW pro hodnocení zařízení dle těchto předpisů se rozumí jmenovitý chladící výkon, nebo jmenovitý příkon (Dle evropské směrnice kterou zákon implementoval je to jmenovitý tepelný chladící výkon udaný výrobcem, shodně dle zákonů SR také chladící výkon).
Jak je toto míněno u centrálního zdroje chladu – chladící jednotka která chladí vodu pro VZT a FCU jednotky, a jak je to míněno v případě více oddělených zařízení např. VRV klimatizace s chladivem, nebo VZT chlazená výparníkem s venkovní kompresorovou jednotkou.

2. Jaká zařízení vlastně do hodnocení spadají, nebo resp. za jakých podmínek? Vyskytují se vesměs takto:
a) Chlazené VZT jednotky připojené na chlazenou vodu od chladící jednotky.
b) Zařízení VZT s ohřevem a chlazením přímým výparníkem.
c) Rozvod chlazení s jednotkami FCU připojených na vodu od chladící jednotky (větrání okny nebo VZT)
d) Systémy split nebo VRV, (větrání okny nebo VZT).

3. Termín, do kdy musí být tato inspekce nejpozději provedena, pokud jsou zařízení uvedena do provozu před 1.1.2009. Vychází mě to do 1.1.2013.


Děkuji za Vaše odpovědi.
Ad 1) Podle znění zákona č.406/2000 Sb. v platném znění je povinnost zajistit pravidelnou kontrolu klimatizačních systémů s chladícím výkonem vyšším, než 12 kW. Protože se jedná o klimatizační systémy tak je rozhodující velikost chladícího výkonu uceleného systému. U systému s centrálním zdrojem chladu je rozhodující velikost chladícího výkonu centrálního zdroje chladu, u oddělených zařízení byť instalovaných v jedné budově je rozhodující velikost chladícího výkonu každého z těchto oddělených zařízení.

Ad 2) Pro určení, který klimatizační systém podléhá povinnosti zajistit pravidelnou kontrolu klimatizačního systém je rozhodující pouze velikost chladícího výkonu a nerozhoduje o jaký druh klimatizačního systému se jedná.

Ad 3) Nejzazší termín do kdy má být podle vyhlášky č.227/2007 Sb. provedena pravidelná kontrola klimatizačních systémů je 31.12.2012.


Ing. Michal Palečko, Raen, s.r.o.
Odpovídá:  Ing. Michal Palečko* - EKIS Praha, RAEN tisk