Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.12 / dotaz č. 35294
Dobrý den,

po provedení částečné rekonstrukce budovy MŠ bychom chtěli požádat o (částečnou?) kolaudaci stavby abychom ji mohli užívat ke svému účelu. Stavební úřad nám při předběžném jednání sdělil, že bude ke kolaudaci požadovat energetický audit budovy. Rekonstrukce se však doposud týkala pouze střešní konstrukce a vnitřních prostor, přestože projekt pro stavební povolení počítal také se zateplením obvodového pláště budovy, které jsme neprovedli.
Dotaz zní - je nutné v tomto případě zpracovat energetický audit? (na základě jakého zákona?)
Stavební povolení bylo vydáno 08/2009, následně bylo požádáno o jeho prodloužení v roce 2011.
Dobrý den,
stvaební úřad po vás nemá právo vyžadovat energetický audit.
Možná jde o nedorozumění, stavební úřad může chtít Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), který je ve většině případů povinným dokladem při stavebním řízení. Tato povinnost
platí za nákladě zákona o hospodaření energií (406/2000 Sb.) Od 1. 1. 2009 je povinnou součástí dokumentace při:
výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov s podlahovou plochou nad 1000 m2. Větší změnou se dle zákona rozumí "taková změna dokončené budovy, která probíhá na více než 25 % celkové plochy obvodového pláště budovy". Obvodová plášť = obvodové stěny včetně oken a dveří + střecha (pokud má objekt nevytápěnou půdu, pak se počítá plocha stropu pod půdou). Pokud tedy střecha zabírá méně než 25%, pak PENB mít nemusíte.
Pokud má vaše MŠ podlahovou plochu menší než 1000 m2, pak PENB mít nemusíte.
Pozor, pokud PENB zpracujete, musíte ho v MŠ na veřejně přístupném místě vystavit - tato povinnost platí pro veřejné budovy.

En. audit je povinný pro veřejné budovy se spotřebou energií (teplo+elektřina+plyn aj.) vyšší než 1 500 GJ za rok. Může ho po vás vyžadovat Státní energetická inspekce nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zpracování je povinné, pokud ho nemáte, hrozí vám pokuta.
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk