Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.12 / dotaz č. 35957
Dobry den,chcem sa poradit ohladom plynoveho kotla. Prave sme v centre Brna kupili byt 3+1+pokoj pro sluzku o celkovej rozlohe 106m2. Stropy maju ca. 3,6 m a chceme ich urcite zachovat. Nedavno nam boli doporucene aj nasledujuce kotly: Kotel plyn.kond.GEMINOX ZEM 2-17M-50V a Kotel plyn.kond.Baxi Nuvola3COMFORTHT. Ktory kotol by ste nam odporucili vzhladom na ich zivotnost, efektivnost kurenia aj ohrevu TUV a ceny? Mate ev. nejaky lepsi navrh? Informovali sme sa viackrat,ale nemame nazory sa velmi roznia. Existuje nejaky grant, ktory by sme mohli v Brne vyuzit na jeho nakup? Vopred Vam velmi pekne dakujem.Robert

Dobrý den,

Charakter poradny EKIS neumožňuje doporučovat konkrétní výrobek - dělat tedy reklamu soukromé společnosti, tak se Vám pokusíme odpovědět obecně. Výběr správného kotle je nejlepší udělat na základě projektu vytápění a s ohledem na typ otopné soustavy, který jste nám bohužel neuvedl. Záleží na dispozici bytu, jeho natočení ke světovým stranám, umístění v bytovém domě a samozřejmě stavu obálky budovy (stavební výplně, svislé a vodorovné konstrukce). Vy se rozhodujete mezi 2 kondenzačními kotli. Přijde mi důležité Vás upozornit, že jejich vysoká účinnost je podmíněna správným nastavením celého systému a hlavně vyžaduje nízký teplotní spád - tyto kotle nejlépe fungují s podlahovým vytápěním a nízkoteplotními radiátory. Pokud jsou ve Vašem bytě klasické deskové radiátory, nebo třeba i starší litinové, bude problém dosáhnout správného pracovního nastavení kotle, aby docházelo ke kondenzaci (využití spalného tepla) a tím docházelo k efektivnějšímu využití spalování ZP. Stále i tak dostanete velmi účinný a kvalitní tepelný zdroj (nárust ceny oproti atmosferickému kotli má ale delší návratnost).

Geminox umí obsluhovat 1 topný okruh (využijete ale další?), má širší rozsah regulace výkonu pro ohřev topné vody - to nejvíce využijete v přechodném období, aby kotel často nestartoval. Kotel od BAXI je zase mírně výkonější - zde ale nevíme tepelnou ztrátu Vašeho bytu a také má vyšší deklarovanou účinnost při správném nastavení.

Pro bezproblémový a uživatelsky příjemný chod otopné soustavy je potřeba i zkontrolovat její vyvážení, osadit kvalitními termostatické hlavice tam kde není pokojový termostat atd.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Vytápění
tisk