Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.10.12 / dotaz č. 36060
Dobrý den,
řeším otázku změny zdroje vytápění.V současné době je hlavním zdrojem elektrokotel. Dům z roku 1986 prošel rekonstrukcí a tepelné ztráty vypočítané obálkovou metodou 7,592kW. Potřeba tepla pro vytápění 15425kw a potřeba tepla pro ohřev TUV 5439kW.Zvažuji kondenzační kotel Geminox, investice cca 80 000Kč(kotel, vložkování komína,přívod plynu), nebo tepelné čerpadlo vzduch voda Alpha- Innotec 8kW. (investice 250000kč).Bohužel topný systém jsou radiátory,počítá se teplotní spád a vypadá to, že bude stačit teplota 50°C.Můžete poradit jaký systém byste zvolili?
Vážený pane,
na této kalkulačce si můžete porovnat provozí náklady při vytápění plynem, resp. tepelným čerpadlem:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva

Ve vašem případě je rozdíl v nákladech na vytápění cca 16 tis. Kč ročně. Rozdíl investičních nákladů mezi TČ a kolem na plyn je podle vašich údajů 170 tis. Kč, návratnost tepelného čerpadla je tedy 11 let.
Pozor - při přechodu na zemní plyn ztratíte nárok na sazbu pro odběr elektřiny, kterou využíváte dnes při vytápění elektrokotlem. Zvýší se vám cena elektřiny. Při instalaci TČ budete mít podobnou sazbu za elektřinu jako dnes při vytápění elektrokotlem, rozdíl je však v tom, že se vám prodlouží doba trvání nízkého tarifu ze současných 20 hodin za den na 22 hod. denně. Běžná domácnost spotřebuje asi 2500 kWh ročně. To je rozdíl v nákladech cca 2000 Kč ročně.
Ve vašem případě tedy lze doporučit instalaci tepelného čerpadla místo kotle na zemní plyn.

Je celkem běžné, že vytápěcí systém v domě je předimenzovaný. I když se běžně projektoval teplotní spád 90/70°C, v praxi stačil menší. Po zateplení domu je často možné provozovat vytápění se spádem 50/40°C - alespoň větší část topné sezóny. V tom případě je snazší připojit tepelné čerpadlo i do staršího systému. Velmi správně jste se rozhodl nechat vytápění přepočítat, což vám umožní přesněji určit dobu, kdy bude pro vytápění stačit TČ a dobu, kdy bude nutno topit elektrokotlem na vyšší teplotu.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný



Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk