Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.12 / dotaz č. 36206
Hledáme řešení alter. vytápění, v RD máme již připraveny stropní rozvody tepla a rekuperace
Nyní zvažujeme realizaci krbových kamen popř. krbové vložky, současně bude muset být vybudován kouřovod. Můžete nám poradit jaké parametry by měla krb. kamna/vložka a kouřovod splňovat s ohledem na níže uvedené tech. údaje (nevím zda je uvedeno vše rozhodné)? Je možné, aby v budoucnu rekup. systém spolupracoval s krb. vytápěním? Je nějaká podmínka, která se musí nyní při realizaci krb. vytápění zajistit pro případnou spolupráci rek. systému?
Novostavba RD Monako
kolaudace v r. 2011
samostatně stojící RD půdorys L, nepodsklepený, jednopodlažní o ploše 118,72m2+ krytá terasa a garážové stání 58,36m2
zdivo cihelné bloky POROTHERM 40 P+D-tl.400mm
okna plast 8mikomorová s trojsklem
el. Podlahové vytápění s reg.topných režimů každé místnosti
skutečná spotřeba el. za rok 11,00400MWh
tepelná ztráta objektu 8,2kW
děkujeme
Pro Vámi uvažované řešení alternativního vytápění je důležité provést jeho návrh najednou, to znamená, že i když budou jednotlivá zařízení instalovaná postupně, nechat zpracovat projekt řešení vytápění a větrání RD v jeho konečné podobě. Jedině tak se vyhnete zbytečně komplikovaným řešením, která budou vycházet ze snahy využívat jednotlivá již instalovaná zařízení (rovnotlaké větrání s rekuperací, krb s krbovou vložkou, podlahové vytápění).
Při realizaci krbu, který by měl být vybaven krbovou vložkou, na dohřev větracího vzduchu, je třeba pamatovat na místo pro krbovou vložku. Vzhledem k relativně malé tepelné ztrátě celého domu, by měl být tepelný výkon krbu max. 5-6 kW, aby nedocházelo k přetápění místnosti ve které bude umístěn.
Celý systém by bylo vhodné před jeho návrhem prodiskutovat s projektantem obeznámeným s problematikou, protože o správné volbě výkonů a propojování jednotlivých komponent větracího a vytápěcího systému rozhodují nejen jejich technické parametry, ale také jejich možnosti umístění v RD, zejména u krbu předpoklad doby a frekvence jeho provozování a požadavky na časové využití RD během dne. Jedině se znalostí těchto skutečností je možné provést rozvahu, zda je navrhované řešení ekonomické a zajistí Vám jako uživateli požadovanou tepelnou pohodu, dostatečné větrání a uživatelský komfort.

Ing. Michal Palečko, Raen, s.r.o.
Odpovídá:  Ing. Michal Palečko* - EKIS Praha, RAEN
Téma:  Vytápění
tisk