Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.12 / dotaz č. 36347
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně vytápění novostavby bytového domu. Jedná se o dům o 3NP, konkrétně byt ve 3.NP pod zateplenou sedlovou střechou. Jde mi o to, že v bytě je pocitově chlad a nejde dosáhnout požadovaného výsledku. Chyba budou podle mě málo výkonné radiátory. Budova je stavěna z cihel Heluz 40 STI bez dalšího zateplení. Dispozice 3+kk. Pokoj s kk VK22 600/1200, tam je to bez problému. Pokoj s termostatem 14m2, VK11 600/800, šířka radiátoru je menší než šířka okna. Teplota v místnosti stoupá velice pomalu. Z 20 na 21,5 za cca 2 hodiny při venkovní teplotě 10st. a to musí být na plynovém kotli nastavena teplota vody na 80st.! Pokud je teplota vody v topení nižší, tak je skoro nemožné nastoupání teploty v místnosti. I tak je v místnosti pocitově neustále zima. Další pokoj 14m2 VK11 600/900, zeď ve tvaru L venkovní, ten je na tom o něco lépe, nicméně stále pocit chladu. Byt je v záruce obývaný druhým rokem. Minulou zimu při venkovních teplotách -20st. to byla katastrofa. Požadoval bych od dodavatele výměnu těles za typy VK21, lépe VK22, to by podle mě mělo vyřešit problém. Kotel Therm 23TCL. Myslím, že oba radiátory VK11 jsou výkonově nedostatečné. Samozřejmě chápu, že pro přesné výpočty je třeba znát spoustu dalším ůdajů, které zde neuvádím, ale poprosil bych o Váš názor, jelikož určitě sami víte, čím se současné bytové domy osazují atp. Děkuji.
Dobrý den,

osazení radiátory je velmi různé a záleží vždy na dispozici bytu, provedeném zateplení atd. Podle toho, co píšete se opravdu nejspíše jedná o špatně nadimenzovaný výkon otopných těles. Byt pod střechou má další ochlazovanou konstrukci, neznáme světovou orientaci jednotlivých místností a podle Vámi uvedeného pláště (kvalitní cihelné zdivo, ale bez dodatečného zateplení) nelze očekávat nějaké super izolačního vlastnosti střešní konstrukce.
Obvykle nejde ale pouze o jeden problém, vzhledem k tomu že již při poměrně vysokých venkovních teplotách je problém dosáhnout požadované teploty, je rozhodně potřeba zkontrolovat vyregulování/vyvážení celé otopné soustavy. Je možné, že díky špatně nastaveným hydraulickým odporům teče do menším těles málo vody - ty pak nejsou schopny dosáhnout požadováného výkonu. K vyregulování slouží kvalitní projekt a samotnou práci provádějí odborné firmy (metodou pokus omyl se o to může pokoušet každý - pokud máte tělesa osazeny ventilovou vložkou pro hydraulické nastavení). Těleso VK11 600/800 má při teplotním spádu 75/65 výkon 768W, což by při venkovních teplotách cca 10°C mělo být plně dostačujicí. V přípádě velmi nízkých teplot nám přijde zvolené těleso vhodné akorát na udržení teploty pro pokoj pod střechou o velikost 14m2.
Dalším faktorem, který do toho vstupuje je samotné provedení stavby, zde se nabízí použití termovize za ověřením kvality zateplení.

Zvýšení výkonu těles (VK 21/22 budou rozhodně stačit) by tedy problém mělo eliminovat, ale rozhodně doporučejeme zároveň s tím provést kvalitní vyregulování soustavy.
Odpovídá:  Mgr., MBA. David Dočkal* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Vytápění
tisk