Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.12 / dotaz č. 36387
Jak vysoká teplota již způsobuje tzv.přepalování prachu v míře ohrožující zdraví.Jaká elektr. topidla a jak jsou z tohoto pohledu vhodná , nevhodná, příp. závadná. (konvektor,infrazářič,akukamna,olej.radiátor,infrapanel...)
Děkuji za odpověď.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz. Obecně nelze říci, že elektrotopidla, která způsobují přepalování vzduchu, jsou škodlivá. Nicméně je fakt, že pokud je v topidle vyšší teplota, dochází ke spalování aerosolu obsaženého ve vzduchu. Jak dalece jsou tyto látky škodlivé, záleží především na tom, čím je aerosol tvořen, dále samozřejmě také na jeho množství. Dalším faktorem, která do problému vstupuje je kolik vzduchu v místnosti proudí přes otopnou plochu, která je natolik teplá, že dokáže aerosolové částice ve vzduchu spálit.
Z těchto důvodů bych doporučoval v často obývaných budovách se vyhnout klasickým elektrickým přímotopným konvektorům, kde přímo elektricky nažhavený odporový drát ohřívá vzduch. Méně nepříjemné je v tomto směru infratopidlo, které se při zapnutí viditelně nažhaví (odporový drát se rozžhaví do červena). Toto topidlo je vhodnější, než předchozí typ, neboť přes toto topidlo proudí vzduch minimálně. Ohřev vzduchu nastává z větší části druhotně od ohřátých konstrukcí, na které tento zářič sálá teplo.
Nejvhodnější jsou samozřejmě taková topidla, která mají povrchovou teplotu do cca 120 °C, kdy nedochází ke spálení earosolu. Pro upřesnění: aerosol ve vzduchu je tvořen různými organickými i anorganickými látkami. Jde o určitou formu znečištění vzduchu, např. spóry plísní, těkavými látkami (pachy) apod. Toto vše se spaluje stejně, jako např. dřevo v ohni, a následně tyto zplodiny jedinec pobývající v místnosti vytápěné elektrickými přímotopy typu konvektor, dýchá. Pokud je zvoleno jiné topné těleso byť elektrický přímotop (např. tzv. sálavé vytápění, kdy je jako otopná plocha použita kamenná deska) s teplotou povrchu nižší, než je teplota, při které dochází k hoření organických sloučenin, není vzduch zamořen zplodinami hoření.
zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Vytápění
tisk