Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.12 / dotaz č. 36686
Dobrý den, prosím o informace ohledně délky vytápění bytu v topném období - dle vyhlášky jsou vytápěny byty v době od 6.00 do 22.00 hod... tak, aby dosažené
průměrné teploty atd. - znamená to tedy, že já jako koncový uživatel bych měla mít od 6 do 22 h. teplé radiátory, abych si dodávku tepla regulovala sama termoregulačním ventilem?
Dobrý den, nejprve výňatky z vyhlášek
Otopné období
Otopné období začíná podle vyhlášky 1. září a končí 31. května následujícího roku.
Dodávka tepelné energie se zahájí v otopném období, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 °C pro následující den.
Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7.00, 14.00 a ve 21.00 hod., přičemž teplota měřená ve 21.00 hod. se počítá dvakrát.
Vytápění bytů a nebytových prostor v bytových a nebytových budovách se omezí nebo přeruší v otopném období tehdy, jestliže průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat pokles této teploty pro následující den. Při následném poklesu průměrné denní teploty venkovního vzduchu pod +13 °C se vytápění obnoví.

V případě písemného souhlasu nejméně dvou třetin nájemníků (spotřebitelů) se vytápění uskutečňuje mimo otopné období, vyžaduje-li to průběh venkovních teplot a připouští-li to technické a zásobovací podmínky.
V průběhu otopného období jsou byty v době od 6.00 do 22.00 hod. a ostatní prostory v době jejich provozu vytápěny tak, aby dosažené průměrné teploty vnitřního vzduchu zajišťovaly výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem.
Výpočtová teplota vnitřního vzduchu stanovená projektem je tzv. výsledná teplota, která zohledňuje vedle teploty vnitřního vzduchu i vliv sálání okolních stěn. Max. teplota by neměla nikdy přesáhnout 23°C.
V době od 22.00 do 6.00 hod. se vytápění obytných místností a v neprovozní době ostatních vytápěných prostor podle potřeby omezí nebo krátkodobě přeruší do té míry, aby byly dodrženy požadavky jejich teplotního útlumu zajišťujícího tepelnou stabilitu místností.


Dodavatel má podle § 76 odst. 4 energetického zákona právo přerušit nebo omezit dodávku tepelné energie v nezbytném rozsahu a na nezbytně nutnou dobu v těchto případech:

- při bezprostředním ohrožení zdraví nebo majetku osob a při likvidaci těchto stavů,
- při stavech nouze nebo činnostech bezprostředně zamezujících jejich vzniku,
- při provádění plánovaných stavebních úprav, oprav, údržbových a revizních prací a při připojování nového
odběrného místa, pokud jsou oznámeny nejméně 15 dní předem,
- při provádění nezbytných provozních manipulací na dobu 4 hodin,
- při havarijním přerušení či omezení nezbytných provozních dodávek teplonosné látky nebo paliv a energií
poskytovaných jinými dodavateli,
- při nedodržení povinností odběratele podle § 77 odst. 4 (tj. odběratel může provozovat vlastní náhradní či
jiný zdroj, který je propojen s rozvodným zařízením, jakož i dodávat do tohoto zařízení tepelnou energii,
pouze po písemné dohodě s držitelem licence na rozvod tepelné energie),
- při vzniku a odstraňování havárií a poruch na zařízeních pro rozvod a výrobu tepelné energie na dobu
nezbytně nutnou,
- jestliže odběratel používá zařízení, která ohrožují život, zdraví nebo majetek osob nebo ovlivňují kvalitu
dodávek v neprospěch dalších odběratelů,
- při neoprávněném odběru (§ 89 energetického zákona).


Z výše uvedeného tedy vyplývá, že v běžném provozu v topném období ve Vámi uvedeném čase byste neměla mít minimální teplotu v bytě nižší než byla stanovená projektantem (zpravidla 20 °C)
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Vytápění
tisk