Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.12 / dotaz č. 36724
Chceme stavet v male vesnici, je tam pouze voda (bez kanalizace) a elektrina.
Domek mame planu jednopodlazni se sedlovou strechou s obytnym podkrovim. obytna plocha je kolem 70m2 v kazdem patre. Zajima nas hlavne porovnani a moznosti ruznych druhu vytapeni, druh paliva (elektřina, dřevo, peletky, ...) ale i rozvody po dome (topeni
v podlaze, rozvody po dome,...).

Dekuju moc
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, byť je velice stručný a těžko z něj lze vyvodit nějaké konkrétnější závěry. Pokud je k dispozici pouze elektřina, pak jsou rozumně použitelné asi pouze ty systémy, které jste sama vyjmenovala: topení elektřinou, dřevem nebo nějakou jinou biomasou (třeba ty peletky).

V případě topení elektřinou lze jednoznačně doporučit použití tepelného čerpadla, jejichž cena je v současnosti dobrá, ve variantě vzduch/voda (nejčastější řešení) je zařízení nenáročné na stavební úpravy a prostor v domě. Velmi zhruba řešeno, tepelné čerpadlo má spotřebu energie (ze sítě, tj.tu, kterou zaplatíte) ku vyrobené energii cca 1:3.

V případě biomasového zdroje je potřeba počítat s dostatečně velkým prostorem na skladování paliva a případně umístění technologie automatického přikládání. Nicméně, ať tato technologie bude sebevíc automatizovaná, bude přecijen nutné se této "kotelně věnovat" (třeba 2x týdně).

Pokud jde o ceny paliva, elektřina je samozřejmě výrazně dražší, než dřeva či peletek. V případě tepelného čerpadla bude ale potřeba do domu dodat výrazně méně energie. Peletky jsou zhruba 2x dražší, než palivové dřevo, to palivivé dřevo ale není možné tak automatizovaně přikládat. Největší komfort a nejméně místa zabere zase ten systém elektrický s tepelným čerpadlem.
Předchozí řešení jsou jistě reálná a smysluplná. Konkrétní řešení lze samozřejmě identifikovat až na základě konkrétnějších údajů a představy. V tomto doporučuji oslovit nějakého nezávislého odborníka ve vaší lokalitě.

Zároveň lze doporučit pořízení (nebo alespoň přípravu pro budoucí připojení) solárních kolektorů na přípravu teplé vody, jejichž pořizovací náklady jsou v současnosti také dobré.
Pokud jde o rozvody po domě, lze jen konstatovat, že obě možnosti jsou dobré a využitelné. Blíže nelze specifikovat, záleží např. i na zvoleném systému vytápění (u tepelného čerpadla jde obvykle o nízkopotenciální teplo, takže je vhodné podlahové topení, případně větší radiátory). Jde především ale o vaší volbu, systémy lze i kombinovat (obývací pokoj, koupelna apod. mívají třeba to podlahové topení, jiné pokoje a chodba pak radiátory).
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk