Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.12 / dotaz č. 36774
mám dotaz ohledně úsporného vytápění a sice konkrétně na to , jak nejúsporněji nastavit prostorový termostat? platí nějaká obecná pravidla ? co je lepší - udržovat jakousi stálou teplotu nebo jenom v případě potřeby jednorázově přitopit ? co je energeticky úspornější?
Dobrý den,
určitě je výhodnější snížit v bytě teplotu na 16 až 18 °C, pokud v něm nikdo není. Během dne vám potom neuteče tolik tepla a bude nižší spotřeba energie. Abyste ale měl v bytě teplo až přijdete, je třeba začít topit trochu dříve. Záleží na tom, jak výkonné (velké) máte radiátory. Musíte tedy nastavit spínání termostatu o něco dříve. Naopak na noc zase můžete topení vypnout o něco dříve, využijete tak teplo akumulované do stěn. Je třeba vyzkoušet, jak to bude fungovat konkrétně ve vašem bytě.

Zvýšení spotřeby energie při topení "naplno" je snad přežitek z doby, kdy se topilo uhlím. Pokud máte moderní kotel, ten si buď umí sám regulovat výkon, nebo vždycky na chvíli zapne na vyšší výkon a pak se vypne úplně. Nastavením vyšší teploty přes den dosáhnete jedině toho, že kotel bude spínat častěji a tedy spálí více paliva. Naopak při provozu na plný výkon je účinnost kotle obvykle nejvyšší.

Pokud má váš termostat programovatelné nastavení pro jednotlivé dny, nastavte si nižší teploty zvlášť pro víkendy a zvlášť pro pracovní dny.

Celý problém si můžete představit jako když máte sud s vodou, který je trochu děravý. Čím víc je v něm vody, tím silnějším proudem voda z děr vytéká, takže víc vody teče ven. Tlak vody je vyšší. Úplně ucpat všechny díry nelze - zateplením se dá "ucpat" jen něco. Když chcete mít večer sud plný, můžete nechat kohoutek přívodu pootevřený celý den, večer už jen trochu vody doplníte. Nebo přívod můžete přes den zavřít. Sud sice skoro celý vyteče, ale večer stačí pustit přívod delší chvíli naplno. Určitě tím ale nespotřebujete víc vody.
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk