Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.12 / dotaz č. 36828
Stručně: Koupili jsme z jakýchsi rodinných a nostalgických důvodů starou německou vilku na Mělnicku, tři obytná patra a dřevěná neobyvatelná půda, celkem 8+1, dá-li se to tak říci. Zkraje 90. let dům prošel rekostrukcí, bylo v něm instalováno ústřední topení s tehdy dostupnými radiátory, kotel na uhlí. Zateplení žádné, okna stará... postupně s tím něco chceme dělat, avšak omezují nás peníze a také snaha uchovat dům co nejpůvodnější - prostě nechceme ho "modernizovat", odcházíme tam z pražského "moderního" sídliště.

Nicméně, jako první chceme promyslet topení. Radiátory a ocelové trubky měnit v tuto chvíli z finančních důvodů nemůžeme, tak aspoň kotel. Teoreticky jsme přemýšleli o novém, plynovém, s vlastním zásobníkem, protože obec plynofikovaná není. Nebo modernější kotel na pevná paliva - snad dřevěné pelety? Jde nám i o tom, aby se topilo i při dojíždění za prací....

Když ale pročítáme všelijaké internetové diskuse, nemůžeme se zbavit dojmu, že různé firmy prosazují své vlastní technologie a dodavatele, a že tedy snad není možné získat skutečně nezávislé posouzení domu a nejideálnější možnosti topení (vztažené k finančním možnostem majitele).

Prosím, jak můžeme postupovat? Nemáte na Mělnicku kontakt - partnera - který by dům posoudil, řekl co se dá vylepšit, jak výkonný kotel je potřeba a co by doporučil za typ? Kdo obvykle tyto věci seriózně dělá a nezneužívá zjevné nezkušenosti majitelů domu?

Děkuji předem za jakoukoli radu nebo kontakt.
Dobrý den,

děkujeme Vám za dotaz. Naše společnost má centrálu v Praze a pobočku v Českých Budějovicích. Nicméně, v případě Vašeho zájmu o bližší prohlídku a konzultaci na místě Vám můžeme toto zprostředkovat.

Naše společnost samozřejmě neprosazuje nějaké konkrétní dodavatelské řešení. V principu, při snaze zachovat původní rysy objektu, chápu, že se zateplováním (v nejbližších letech) nepočítáte. V takovém případě se tedy opravdu věnujte optimalizaci zdroje. Obě zmíněné varianty se z dostupných informací zdají být vhodné, každá má samozřejmě své plusy i mínusy.
Plynový kotel má jistě výhodu v dlouhodobé "naprogramovatelnosti" vytápění bez potřeby se mu věnovat. Ve Vašem případě je ale potřeba samozřejmě řešit investici a umístění zásobníku, což je docela nákladné.

V případě biomasového zdroje je potřeba počítat s dostatečně velkým prostorem na skladování paliva a technologií automatického přikládání. Ať tato technologie bude sebevíc automatizovaná, bude přecijen nutné se této "kotelně věnovat" (třeba 2x týdně). Troufnu si odhadnout, že náklady na pořízení a umístění budou v součtu přibližně podobné, jako v případě toho plynu se zásobníkem.
Třetí možností by mohlo být tepelné čerpadlo (vzduch/voda), které by bylo prostorově nejméně náročné a jeho chod zcela automatizovaný, jako u toho plynu.
Tyto tři varianty prvním odhadem považuji za aplikovatelné. Samozřejmě, investiční náročnost bude (zejména u prvních dvou variant) závislá na dispozici domu a jeho okolí.
Doporučuji tedy, aby se na dům někdo podíval a identifikoval možnosti a hlavně úskalí. Je jasné, že ceníky jednotlivých zdrojů a příslušenství lze sehnat od výrobců snadno, už ale nic nenapoví o nákladech na umístění a návazné stavební práce apod.

V případě zájmu se na nás obraťte, můžeme zajistit kontakty na případné odborníky, kteří by mohli objekt prohlédnout a být konkrétnější.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk