Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.11.12 / dotaz č. 37251
Dobrý den, chtěl jsem se poradit jak nejlépe topit plynem. Jedná se o starší cihlový dům, bez zateplení. Nachází se blízko řeky. V přízemí jsou litinové radiátory bez termoventilů, v patře je nové topení (plech) natažené v mědi. Máme atmosférický kotel, i přenosný termostat. Zkoušel jsem topit pomocí termostatu s nastavením co nejnižší hystereze. Teplotní rozdíly jsou při tomto topení až 2 stupně, kotel jede sice kratší dobu, ale na max... Zkouším i variantu topení bez termostatu jen s manuálním nastavením teploty přímo na kotli a regulaci na termoventilech na radiátorech (v patře). Teplota je konstantnější, ale zatím jsem nedospěl k závěru co by bylo lepší, jelikož jsme měli i závadu na HUP...Který způsob je tedy lepší? Jakou nastavit teplotu vody na kotli?Děkuji, přeji příjemný den
Dobrý den,
pro stanovení nějaké konkrétní strategie vytápění je údajů příliš málo. Proto je možno reagovat jen obecně. Především je možno si různě vysvětlit slova "jak nejlépe topit plynem".
Mohou znamenat snahu po dosažení nejnižší spotřeby, nejvíce rovnoměrné teploty, nebo co nejšetrnější způsob provozu kotle. Obecně je vhodné vyhnout se extrémům, tzn krátkodobý provoz kotle s plným výkonem není vhodný z hlediska provozu kotle a může představovat i nižší účinnost kotle.
Z hlediska regulace topné soustavy je nevhodná skutečnost, že máte jedno patro vybaveno uzavíracími kohouty a druhé termoreg. ventily. Pokud chcete mít regulovanou
teplotu i ve spodním patře, musíte regulovat na zdroji. Pokud nemáte na výstupu z kotle do okruhu směšovací ventil nezbývá než regulovat teplotu výkonem kotle v závislosti na požadavku nejstudenější místnosti (na severní straně budovy). Tam by měl být umístěn termostat. V ostatních místnostech by měly být na radiátorech termoregulační ventily, aby omezily přetápění.
Manuální ovládání není vhodné v případě, že nejste kdykoliv připraven měnit požadované parametry, např při změně oslunění budovy.

S pozdravem L. Prokop, energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Vytápění
tisk