Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.12 / dotaz č. 37328
Dobrý den,máme rodinný barák vytápění na plyn a máme dost velkou spotřebu plynu. Rozbila se nám expanzní nádoba u kotle nevím jestli je to tím pořád musíme dopouštět vodum do kotle a v druhém patře bývají radiátory studené ,když napustíme vodu a odvzdušníme tak to vydrží tak týden teplé.Může to být tou expanzní nádobou?
Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
zavzdušňování systému může opravdu způsobovat expanzní nádoba. Zjednodušeně: v nádobě je asi z půlky voda a z půlky vzduch (nebo dusík). Vzduch a voda jsou odděleny membránou. Pokud je membrána porušená, může vzduch unikat do topného systému, což způsobí zavzdušnění nejvýše položených těles ( a současně způsobí pokles tlaku = nutnost dopouštět systém).
Doporučuji vám co nejdříve expanzní nádobu zkontrolovat a případně vyměnit. Pokud expanzní nádoba nefunguje tak jak má, může tlak v otopné soustavě výrazně stoupat a pokud nebude správně fungovat pojistný ventil, hrozí že někde praskne potrubí nebo těleso.
Je ovšem možné, že zavzdušňování má i jinou příčinu, takto na dálku nemůžeme posoudit stav vytápění u vás doma. Doporučujeme vám v každém případě pozvat opraváře.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk