Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.11.12 / dotaz č. 37350
Dobrý den - měl bych zdvořilý dotaz. Bydlíme na sídlišti Lhotka v panelovém domě v posledním 8.patře. Jsme oba s manželkou v důchodu, takže většinou v top. sezoně doma. Sousedé pod námi při odchodu do zaměstnání zavřou radiátory ÚT a ještě vyklopí ventilační křídla oken a to i v mrazu. Totéž se děje když o víkendu odjedou na chalupu na 3 dny. Máme osazeny ventily s termohlavicí a elektronické měření spotřeby tepla. Samozřejmě odebírají ( kradou ) teplo sousedům, což nedokážou pochopit.
Pracoval jsem jako projektant ÚT, takže v technické problematice se orientuju, v právní nikoliv. Je možný nějaký postih ? Jaké prosím porušují předpisy ? Vyhl.372/2001 to neřeší.

Děkuji za radu a pomoc.
Problematika rozúčtování nákladů na vytápění je skutečně složitá.

Existují dva krajní názory: 1) každý by měl platit jen za teplo dodané do bytu (jako v případě vlastního etážového topení) nebo 2) každý by měl platit za tepelnou pohodu (bez ohledu na spotřebu tepla). Současná legislativa (zejména vyhláška MMR č. 372/2001) rozděluje náklady na základní a spotřební složku, přičemž první z nich by měla zohlednit teplo dodané prostupem mezi jednotlivými byty.

Uživatele bytu nelze žádným způsobem nutit, aby byt trvale vytápěl na jmenovitou teplotu (viz např. http://www.tzb-info.cz/2123-pravidla-rozuctovani-nakladu-na-tepelnou-energii-pro-vytapeni-mezi-konecne-spotrebitele), byt by měl však být alespoň temperován, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti na konstrukcích. Správné větrání je krátké, intenzivní, aby se vyměnil vnitřní vzduch, ale konstrukce nevychladly. Nevhodné chování sousedů může řešit vlastník domu, krajně až soudní cestou dle občanského zákoníku.

K vyhlášce již bylo publikováno velké množství polemických článků – viz např. http://www.portalsvj.cz/rozuctovani-nakladu-na-vytapeni-byvaji-zcela-neverohodna.

Pro další informace se můžete obrátit na pracoviště, které se specielně rozúčtováním zabývají (kromě citovaného portálu SVJ též např. na http://www.artav.cz/poradna.php), kde Vám mohou pomoci prověřit stávající způsob rozúčtování, který se ve vašem domě používá a poradit v jednání se sousedy.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk