Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.12 / dotaz č. 37377
Dobrý den, měl bych na Vás konkrétní dotaz , zda a v jaké formě bude pokračovat v roce 2013 státní dotační program Zelená úsporám nebo jeho jiná modifikovaná forma. Zatím se pouze doslýchám, že se něco připravuje a že SFŽP bude doplácet všem neuspokojeným žadatelům o dotace z předchozích let, pak že se udělá inventura a dle zbylých prostředků se rozhodne co dále . Ale tento stav už trvá od roku 2011. Došlo k nějakému konkrétnímu posunu? Provozuji ve Vyškově velkoobchod v oboru topení, voda , plyn a zákazníci zákazníci se mně často ptají při rozhodování o pořízení např. tepelných čerpadel ,solárních panelů na ohřev TUV a přitápění nebo kotlů na biomasu, zda a jakou formou budou tyto technologie podporovány státem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v současné době jsou práce na nástupnickém programu Zelená úsporám skutečně téměř před dokončením. Alespoň tak lze soudit z tiskových zpráv ministerstva a konferencí k tématu, kterých se účastním.
Alfou a omegou tohoto programu, jak jistě víte, je prodej tzv. emisních povolenek. Proto aby mohl být prodej emisních povolenek realizován a jejich výtěžek použit na financování tohoto programu bylo nutné ze strany ministerstva učinit několik zásadních kroků, z nichž jedním bylo schválení zákona o obchodování s emisními povolenkami pro další období. Tento zákon úspěšně prošel legislativním procesem a prezident jej podepsal 2. listopadu 2012.
Na základě tohoto zákona se spustí v příštím roce systém obchodování s emisními povolenkami a až z jejich výnosů je možné financovat zmíněný program. Polovina peněz, které z prodeje povolenek Česká republika získá, půjde na zlepšení oblasti životního prostředí. V rámci těchto opatření půjdou od roku 2013 do roku 2020 z celkové částky určené na zkvalitnění životního prostředí přibližně dvě třetiny financí na energetické úspory u konečných spotřebitelů, a to stejným dílem na veřejné budovy a na domácnosti. Třetina pak bude určena na rozvodné systémy tepla a vlastní energetické úspory v průmyslu. Přímo v souvislosti s nástupnickým programem se mluví o částce od 20 do 50 miliard korun na období 2013-2020.

Obecně tedy, lze určitě počítat v příštím roce se startem tohoto programu.

Obsahově a formou se bude program lišit od ZÚ především tak, že příjem projektů a zároveň vyhodnocení bude probíhat ve vlnách vždy s určitou alokací (objemem) peněz a daných podmínek.
Přesné znění programu zatím není na světě, ale určitě pro Vás jako pro prodejce topenářské techniky bude zajímavé, protože budou zcela jistě podporována i opatření v oblasti technického zařízení budov a novostavby budov v pasivním energetickém standardu.
Doporučuji však velmi opatrně filtrovat informace, které jsou zaručené - schválení zákona atd. a pouze novinářské spekulace.

V případě, že "čelíte" dotazům, budeme rádi, když klienty odkážete na bezplatnou konzultaci EKIS, kdy je možné se s nimi pobavit i o konkrétním technickém řešení.


Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997





Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Legislativa
tisk