Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.12 / dotaz č. 37384
Dobrý den.Máme novostavbu celkem dobře zateplenou.Chtěl bych vás poprosit o rady a zkušenosti jak ekonomicky a nejefektivněji provozovat topný system jen podlahového topení a Kondenzačního kotle.Regulátor mám QAA73.Je u tohoto systému topit jen na ekvitermní regulaci (bez vlivu prostoru) a nebo s vlivem prostoru kdy tedy regulátor vypne kotel při dosažení teploty.Pokud dám ekviterm tak kotel jede nepřetržitě kromě útlumu pokud nastavím.Moc děkuji za rady.
Vážený pane,
doporučuji vám určitě nastavit regulátor tak, aby vypnul kotel po dosažení teploty v referenční místnosti. V této místnosti by neměly být na tělesech (resp. na podlahovce) termostatické ventily, jinak se "budou hádat" s regulátorem. Pokud jsou, nastavte je na vyšší teplotu (např. 24°C), než bude na regulátoru (např. 20°C).
Ekvitermní regulace by se měla týkat jen teploty topné vody, tu nastavte tak, aby topení bylo schopno dávat dostatečný výkon pro dosažení požadované teploty v místnosti. To vypozorujete v praxi. Pokud ji vypnete, nastavte teplotu na kotli tak, aby teplota topné vody z kotle nebyla vyšší než 50°C - při vyšší teplotě nefunguje kondenzační efekt kotle.Samozřejmě, pokut s touto teplotou nebude mít topení dostatečný výkon, musíte ji zvýšit.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk