Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.12 / dotaz č. 37539
Dobrý den,

snažím se zjistit, jaká bude roční měrná potřeba tepla na vytápění. Mám před sebou energetický štítek budovy, kde je Průměrný součinitel prostupu tepla obálky 0,3, klasifikační třída KT pro A/V je 0,68. Celková podlahová plocha 130m2, Plocha vnější 296m2, objem 440 m3, převažující teplota 20st., Venkovní teplota návrhová -17st., počet topných dní 240, průměrná roční teplota 3.3st.

Děkuji,

S pozdravem,
Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Roční spotřebu tepla na vytápění lze zjistit několika způsoby. Pro přímý výpočet je ale nutno znát tepelnou ztrátu objektu v kW, dále pak i další ovlivňující podmínky, např. počet dotápěných D°, tj. venkovní průměrnou teplotu, průměrnou vnitřní teplotu a počet topných dnů, účinnost tepelného zdroje (pokud má objekt vlastní tepelný zdroj), účinnost rozvodů a další.
Pro zjištění spotřeby tepla na vytápění je možné použít kalkulátoru uvedeného na http:// www tzb-info.cz v části výpočty- spotřeba tepla na vytápění a ohřev teplé vody. I pro tento kalkulátor je ale nutným vstupním údajem tepelná ztráta objektu. Tuto je možno zjistit z projektové dokumentace. Kontrolu hospodárnosti provozu je pak možné udělat podle kalkulátoru, který je součástí akce Zelená úsporám, uvedeného na internetu na adrese www//zelenausporam.cz. Protože tento kalkulátor zpracovává údaje o objektu shodné s údaji uvedenými ve Vašem dotazu, bude jeho použití snadné.
Výpočtem z neúplných hodnot jsem dospěl k informativní roční spotřebě tepla na vytápění ve výši cca 10,1 MWh. Tento výpočet vychází z nepřesné, příliš nízké tepelné ztráty objektu, zjištěné z uvedené průměrné hodnoty součinitele prostupu tepla a plochy obálky stavby,takže skutečná spotřeba bude zřejmě vyšší.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB