Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.12 / dotaz č. 37564
Dobrý den,

nevím, jestli se ptám na správném místě, ale mám takovej dotaz. Budu stavět RD se suterénem, přízemím a podkrovím. Topit chci tuhými palivy a kotelna bude v suterénu. Chci se zeptat, jak vysoký musí být minimálně komín. Budu mít valbovou střechu 32 stupňů. Komín od hřebene bude 1300 mm u bližší strany a u vzdálenější 1900 mm od hřebene. Musím mít výšku komína 650 mm nebo ji mohu snížit? Moc děkuji za info, protože takto by tam ten komín moc trčel.
Vážený pane,
výška komína je v první řadě dána požadavkem na tzv. účinnou výšku - laicky řečeno, komín musí mít dostatečnou výšku, aby měl tak. Podle ČSN 73 4201 je nejmenší dovolená účinná výška komínového průduchu 5 m. Účinná výška se měří od místa připojení kotle do komína, přičemž připojení by mělo být cca 1 m nad zemí (minimálně 1/10 účinné výšky), aby byl v komíně prostor pro saze. To znamená, že komín by určitě neměl být nižší než 6 m. Účinnou výšku vám spočte odborník podle toho, jaký kotel chcete připojit - může se stát, že 6 m bude pro váš kotel málo.
Více například zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a-kourovody/7809-zasady-navrhu-komina-prehledny-vytah-z-csn-73-4201


Současně je nutno dodržet požadavek na výšku komína nad hřebenem. Komín, který je blíže než 2 m od hřebene, musí přesahovat výšku hřebene nejméně o 650 mm. Komín, který je od hřebene dále než 2 m, musí přesahovat 650 mm nad tzv. větrnou hranu, která má sklon 10° dolů od hřebene. Lépe je to vidět např. na tomto obrázku:
http://www.kominyvorel.cz/kominy-nadstresni-cast.php

Ve vašem případě tedy musíte mít komín nejméně 650 mm nad hřebenem. Pozor - nezapomeňte, že komín musí mít dostatečný tah, což je nutno prověřit podle připojeného typu kotle!

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk