Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.12 / dotaz č. 37674
Dobrý den,
Měla bych na Vás dotaz ohledně splnění požadavků CSN 730540 u historických objektů. Projektuji právě rekonstrukci asi 300 let starého objektu myslivny, který ale není památkově chráněnou stavbou. Je nutné v takovém případě splňovat hodnoty dané CSN? Nebo je možná nějaká výjimka. Zateplení objektu se vzhledem ke stávajícímu stavu smíšeného zdiva nedoporučuje ( dle stavebně technického průzkumu obsahuje zdivo soli a zateplením by se výrazně zhoršil vlhkostní stav zdiva). Jedná se o smíšené zdivo, tl. 75 – 80 cm – cihla plná +pískovec. Stávající výpočtová hodnota stěny U = 1,4.

Děkuji za radu.

Vážená paní architektko,
neexistuje výjimka, kterou by bylo možné uplatnit na budovu, která není historicky chráněná a která slouží pro bydlení. Tepelná izolaqce nejen že chrání před úniky tepla, ale chrání i objekt před poškozením, zejména před plísněmi a hnilobou. Dříve tyto problémy nebyly, neboť lokální kamna způsobují v místnosti podtlak a tím vlastně dochází k nucenému větrání, které když se instalací etážového vytápění odstraní, objekty začnou mít typické poruchy.
Zcela jistě existuje způsob, jak objekt zateplit, i když jde o zasolené zdivo. Bohužel objekt neznám a tak nemohu mít konkrétní doporučení, kterým směrem uvažování se vydat.
Zdraví
Roman Šubrt