Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.12 / dotaz č. 37736
Dobrý den, koupil jsem starou chalupu a řeším budoucí vytápění. Z poradny webu nazeleno jsem dostal odkaz na Vás (viz http://www.nazeleno.cz/poradna/ostatni/questionid_1078/vytapeni.aspx). Potřeboval bych znát potřebný výkon na který vytápění dimenzovat. Jedná se o starou roubenou chalupu, obytné je pouze přízemí o 60m2. Zateplení žádné. Obývaná bude nepravidelně, ale celoročně. Zvažuji topení kombinovaným kotlem uhlí/dřevo. Ke kotli by se přidala akumulační nádrž a do ni dala elektrická topná vložka (temperace před příjezdem). Neznám tepelné ztráty ani nemám zkušenosti s předchozím vytápěním této chalupy.
Potřebuji praktické vytápění za přijatelnou cenu s optimálními náklady. Děkuji Vám za radu a Váš čas.
S pozdravem
Vážený pane,
velmi zhruba můžete dimenzovat vytápění podle orientační tepelné ztráty 57 W/m3, tj. 60 m2 x 2,5 m x 57W/m3 = 8,5 kW. Výkon těles by měl být až o 50% vyšší, aby bylo možné objekt rychle vytopit v případě potřeby.
Doporučujeme vám provést podrobnější výpočet tepelné ztráty, což vám může provést projektant se specializací vytápění, resp. TZB., případně i energetický specialista. Seznam najdete například zde:
http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
https://www.mpo-efekt.cz/cz/energeticke-expertizy/seznam-energetickych-expertu

Orientační výpočet ztrát si můžete provést i sám, např. s pomocí software HESTIA:
http://hestia.energetika.cz/

Z hlediska provozních nákladů není elektrické vytápění ideální; pokud ho chcete používat jen krátkodobě je vhodné, aby se elektřinou neohřívala celá akumulační nádrž. Vhodnější by bylo zapojit ke kotli na uhlí/dřevo paralelně malý elektrokotel, který by pracoval jen do topení. Konkrétní zapojení a regulaci by měl navrhnout topenář. Jinou možností je použít pro temperaci jedno nebo dvě elektrická přímotopná tělesa.

Bohužel, projekt vytápění přesahuje možnosti bezplatné elektronické poradny.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk