Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.13 / dotaz č. 37740
Dobrý den,

mám takový dotaz a předem děkuji za odpověď. Chci se zeptat, jestli existuje komín, který dokáze vytápět místnost, aspoň částečně. Chci stavět podsklepený bungalov. Ve sklepě chci mít kotelnu a komín mi půjde v přízemí přes obýv. pokoj a chci se zeptat, jestli je nějaký typ. Nebo toto teplo je zanedbatelné a nemá nad tím špekulovat. Dále se chci zeptat, jestli mohu nějak využít teplo, které budu odsávat z kuchyně a koupelny. Rekuperaci mít nebudu.

Předem děkuji za zprávu
Vážený pane,
k Vaší první otázce sděluji následující odpověď:
Jak velké množství tepla bude obsaženo ve spalinách, záleží na druhu kotle a na jeho komínové ztrátě. Kotle na tuhá paliva mají zpravidla větší komínovou ztrátu než kotle na kapalná a plynná paliva. Speciální komín na využití tepla obsaženého ve spalinách neexistuje. Existují však zařízení, která lze zařadit do odtahu spalin a tak částečně využít teplo obsažené ve spalinách. Jsou to tzv. výměníky tepla, které využívají teplo obsažené ve spalinách k ohřevu vzduchu resp. vody . Vyrábí je např. firma Hostomský - krbová kamna, kotle, Brandýs nad Labem (www. Hostomsky.cz). Konkrétní způsob umístění těchto výměníků je třeba však bezpodmínečně konzultovat s kominickou firmou s příslušným oprávněním na kontrolu spalinových cest včetně návrhu komínu z důvodu bezpečného odtahu spalin a zamezení kondenzace, resp. s výrobcem předmětných zařízení. Rozhodně nedoporučuji řešit tuto záležitost individuálně (svépomoci).
Další možností zvýšení energetické efektivnosti zdroje tepla je využití kotle na bázi kondenzačního kotle, který využívá i kondenzační teplo obsažené ve vodních parách spalin a tím snižuje teplotu spalin a tedy i komínovou ztrátu.
K další otázce: Nedoporučuji využívat teplo z kuchyně a koupelny bez rekuperace tj. přímo v jiných prostorách domu. Teplý vzduch odváděný z těchto prostor, má zpravidla vysoký obsah vlhkosti, kterou bychom tímto způsobem transportovali do dalších prostor domu, kde by se nám tak vnitřní vlhkost vzduchu mohla dále zvyšovat, což by mohlo mít v důsledku velmi negativní dopad na kvalitu vnitřního prostředí v podobě vzniku povrchové kondenzace na vnitřních površích obvodových konstrukcí a následně by mohlo dojít k růstu plísní na těchto plochách. Vlhký a teplý vzduch je proto lépe odvést mimo budovu i s vědomím ztráty tepla, které je v něm obsažené.

Energo-envi. s.r.o.
info@energo-envi.cz
Odpovídá:  Ing. Michal Doležal* - EKIS Praha Energo-Envi
Téma:  Vytápění
tisk