Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.13 / dotaz č. 37817
1. Je nutno řešit energetické štítky na navytápěné komerční objekty (tzv. studené sklady), které jsou pronajímány, ale nejsou a nemusí být vytápěny?

2. Je nutno řešit energetické štítky na komerční objekty (tzv. studené sklady), které jsou pronajímány jako nevytápěné a vytápění (i mobilní) si zajišťuje nájemce sám dle vlastního uvážení a na vlastní náklady?
Dobrý den,
povinnost zpracovat tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) - někdy nesprávně označován jako energetický štítek - je zavedena v zákoně č. 406/2000 Sb. Pro účely tohoto zákona se budovou rozumí stavba, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí. Z toho vyplývá, že nevytápěných budov (resp. budov kde není vytápění, chlazení či zvlhčování vzduchu) se tento zákon netýká a tím nevzniká ani povinnost zpracovat PENB.

Domnívám se, že pokud v budově není vytápění naprojektováno, je jedno zda si nájemce v budově topí (např. přenosným lokálním topidlem), podle zákona nejde o budovu které by se PENB týkal. Doporučuji při prodeji či pronájmu uvádět, že nejde o vytápěnou budovu. Tento názor si můžete ověřit u Státní energetické inspekce, která dodržování zákona kontroluje.

S pozdravem
K. Srdečný