Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.13 / dotaz č. 37838
Dobrý den, chci se zeptat zda-li máme vhodně navržený topný systém s rodinném domě. Jedná se o novostavbu, použité cihly 44 P+D Helus, zateplení 6cm minerální vata.Použitá odvětrávaná fasáda novabrik therm. Podstřešní izolace 16+6 cm minerální vata . Zateplení půdy – větší půda 16 cm minerální vata + 7cm polystyren, menší půda 16cm minerální vata.Okna dvojska ( U= 1,1 W/m2K )+ použity venkovní hliníkové rolety.Vytápění plynem -kondenzační kotel o výkonu 24KW . V obýváku je krb o výkonu 12-16KW na občasné přitopení včetně teplovzdušných rozvodů v patře( vytopí bohužel pouze obývák ).
Za minulý rok jsme protopili 23354,81 KW ( cca 40 tis. kč). Celkově ohřívané množství vzduchu je 660 m3. Tepelná pohoda v domě není, je chladno .Můžete nám prosím poradit.Děkuji
Vážený pane, bohužel vám takto na dálku poradit nemohu, vypadá to, že budete mít někde problém, který je možné odhalit pouze na místě. Podle popisu mám pocit, že váš dům navrhoval nějaký neznalý projektant, protože použité kombinace materiálů a zateplení jsou všechno jiné, jen ne optimalizované. Pokud takto navrhl dům nějaký projektant a měli jste s ním ve smlouvě, že chcete mít dům s nízkou spotřebou energie a za nízké peníze odpovídající dané teplné ztrátě, tak toto rozhodně takto navrženo nebylo.
Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Vytápění
tisk