Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.13 / dotaz č. 37841
Dobrý den, při prodeji bytu v podílovém spoluvlastnictví bude stačit - roční vyúčtování za energie nebo musí být PENB - předpokládám na celý dům? Děkuji.
K Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující :
1/ Vzhledem k tomu, že není v dotazu uvedeno více údajů o velikosti předmětného domu a o jeho vlastnickém uspořádání, bude i odpověď z části obecná.
2/ Dle §7a odst. 8 zák.318/2012Sb je Průkaz energetické náročnosti budovy(dále průkaz) pro budovu, také i průkazem pro bytovou jednotku.
3/ Dle §7a odst. 3 stejného zákona je vlastník jednotky (kromě jiného) povinen při prodeji jednotky předložit a i předat kupujícímu průkaz nebo jeho ověřenou kopii (dle tohoto zákona od 1.1.2013).
Tento průkaz je povinen zpracovat (tj. zajistit zpracování) vlastník budovy nebo SVJ při prodeji budovy nebo bytu (také však i při jiných souvislostech jako např. při větší změně dokončené budovy, při dosažení zákonné lhůty pro vypracování průkazu...).
Pokud vlastníkovi jednotky nebyl na písemné vyžádaní předán průkaz, může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou byt. jednotku za uplynulé tři roky. V tom případě potom ani pro něj neplatí povinnost zajistit uvedení ukazatelů energetické náročnosti uvedených v průkazu v informačních a reklamních materiálech při prodeji byt. jednotky (§7a odst. 7).

S pozdravem Ing. P.Svoboda