Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.13 / dotaz č. 37850
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně nutnosti mít PENB pro dům při prodeji.
PENB na dům nemám a požádám realitku, aby můj dům nabídla k prodeji. Mám dojem, že už v tohle dobu musím mít PENB k inzerátu - aspoň takhle jsem to pochopil. PENB mi zajistí realitka s veškerým právním servisem. Když ale dům u nich neprodám, tak ten PENB dostanu, nebo ho budu muset zaplatit předem? A když u nich neprodám dům půjdu k jiné realitce tak těm už můžu dát to PENB z té minulé realitky, když jsem si ho zaplatil a dostanu ho. Jde mi o to, abych nebyl napálen realitkou a něco třeba nezaplatil a pak ten PENB nedostal.
Nebude pro mě lepší si ten PENB zajistit sám a pak ho akorát dát realitce?
Je to trochu zmatenější, ale kdyby byl někdo ochoten napsat postup, jak nejspíš realitky v této věci budou postupovat, bylo by to prima.
Nedovedu si zase představit, že za PENB zaplatím až při eventuálním prodeji nemovitosti, protože když dům neprodám a PENB nedostanu, tak ten co PENB zpracovával by nejspíš nedostal zaplaceno.
Děkuji
Vážený pane,
v rámci energetické poradny nedokážeme řešit vztahy mezi realitními kancelářemi a jejich zákazníky. Z hlediska zákona je PENB povinen zajistit prodávající (resp. při pronájmu je to majitel budovy ). Doporučujeme proto abyste si PENB zajistil sám a realitce dal jeho kopii spolu s ostatními dokumenty k nemovitosti. Pokud vám realitní kancelář nabízí zpracování PENB, dohodněte s nimi podmínky, za jakých vám ho zpracuje. Pozor: jako majitel domu stále zodpovídáte za to, že PENB bude zpracován správně a bude pravdivý. Pokud by realitka zajistila zpracování u někoho, kdo váš dům v životě neviděl a do PENB se dostanou chybné údaje, bude nový majitel uplatňovat reklamaci u vás, nikoli u realitky.

Pokud by PENB byl zpracován špatně a novému majiteli by tím vznikla škoda - např. vysoké náklady na vytápění - pak bude náhradu této škody uplatňovat u vás. Vy samozřejmě můžete tuto odpovědnost přenést na zpracovatele PENB, se kterým máte smlouvu o zpracování PENB. Pokud by zpracování PENB pro váš dům zajišťovala třeba realitní kancelář, bude uplatnění odpovědnosti za chybný PENB obtížnější. Bude samozřejmě vždy záležet na konkrétním znění smlouvy.

Seznam zpracovatelů najdete například zde:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk