Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.13 / dotaz č. 37855
Dobrý den,

obracíme se na Vás z důvodu vytápění rod. domku ve výstavbě. Byla jsem na přednášce o úsporách energie v Plané nad Lužnicí a tam jsem na Vás dostala kontakt. Protože se myslím, že po telefonu je toto na delší vysvětlování píši email.

Jedná se o rod. dům o dvou samostatných bytech, částečně podsklepený.

Naše představa topení v přízemí:

-kuchyně+jídelna, obývací pokoj, koupelna - podlahové topení

-ostatní pokoje radiatory

-TUV - boiler kombi

zdroj topení - krbová kamna s výměníkem, záloha el. topná tělesa, akumulační nádrž asi 800 l, počítat s připojením tep. čerpadla nebo solárních kolektorů.

Máme prosbu, zda můžete určit výkon kamen sáláním a do výměníku, jak velkou aku. nádrž, výkony topení v jednotlivých místnostech ?

Případně Vaše řešení pro vytápění tohoto rod. domku.



Skladba stěny - fasáda, 60 hobra, 160 kamenná vata, 18 OSB, 40 kamenná vata, 12 sádrokarton, plastová okna 88 šíře ramen, trojsklo

podlaha - 120 polystyren, 50 beton

strop - 12 sádrokarton, folie, 220 kamenná vata, 22 OSB záklop



Byt 1. patro: - přístup po schodišti z venka

podkrovní byt: konstrukce stejná, střecha 240 vata z rolí, 40kamenná vata

koupelna - podlahové vytápení, ostatní radiátory



Myslíme si samostatné topení pro každý byt, nebo jiné řešení.

V příloze zasílám plán rod. domu.

Předem děkujeme za odpověď buď emailem nebo tel. 773 099 298.

S pozdravem
=
Hezký den,

doporučuji v prvé řadě dům co nejlépe zateplit a na tento stav si nechat od projektanta vytápění vypočítat tepelné ztráty pro jednotlivé vytápěné místnosti dle normy ČSN EN 12831.

Bez tohoto výpočtu nelze odborně a kvalifikovaně navrhnout otopná tělesa, podlahové vytápění ani potřebný výkon zdroje tepla. Pokud budete chtít topit kusovým dřívím nebo dřevními briketami musíte počítat s tím, že krbová kamna na kusové dříví budou mít nižší provozní účinnost než krbová kamna na dřevěné pelety, což bych Vám doporučoval zvážit s ohledem na příjemnější obsluhu a zaručené parametry paliva s ohledem na deklarované vlastnosti dřevěných pelet (nízká vlhkost a popelnatost, vysoká výhřevnost). Akumulační nádrž je rozumné řešení a jenom je ji potřeba doplnit o směšovací stanici, aby bylo možno provozovat otopnou soustavu jako nízkoteplotní (nejlépe 55/45 °C), což vyhoví také pro napojení slunečního zařízení a nebo tepelného čerpadla.

Pokud máte dva byty, je samozřejmě lepší mít možnost jejich vytápění řešit samostatně. Je to dražší o další zdroj tepla, ale předejdete případným dohadům při placení energií i při odlišných požadavcích na vytápěnou teplotu v bytě.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk