Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.13 / dotaz č. 37864
Dobrý den,
zajímám se o získání licence energetického specialisty pro vypracování průkazu (štítku) energetické náročnosti budov podle novely zákona č. 406/2000 platné od 1.1.2013.
Jaké jsou přesné podmínky na prokázaní praxe?
Dohledal jsem, že pokud jsem inženýrem bez autorizace a mám 3 roky praxe v oboru stavebnictví, nebo 5 let praxe v případě neuznání VŠ oboru (je někde striktně definováno v čem?), mohu se na zkoušky přihlásit.
Jakou formou se praxe prokazuje? Čestné prohlášení, potvrzení od zaměstnavatele, živ. list apod.??
Mohu tedy po složení zkoušek získat licenci energetického specialisty, pokud mám titul Ing. v oboru oceňování nemovitostí a finance, maturitní zkoušku z oboru pozemní stavby, praxe v letech 2006-2009 stavební technik, 2009-dosud praxe jako odhadce nemovitostí a asistent pro vypracování průkazů a tepelně technických výpočtů objektů na ŽL?
Před zkouškou bych chtěl absolvovat vzdělávací kurz energetických auditorů (od AEA), ale pokud by mi nebyla uznána praxe, nerad bych kurz absolvoval zbytečně.
Předem děkuji za odpověď, nebo zaslání kontaktu na kompetentní osobu v této oblasti.
Vážený pane inženýre,
odborné požadavky na energetického specialistu oprávněného zpracovávat PENB jsou uvedeny v zákoně 406/2000 Sb., viz §10, odst 4:

Za odbornou způsobilost se pro účely tohoto zákona považuje vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářských, magisterských nebo doktorských studijních programech v oblasti technických věd a jejich oborech energetiky nebo stavebnictví a 3 roky praxe v oboru nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou v oblastech vzdělání technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 6 roků praxe v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v oblastech technického směru v oboru energetiky nebo stavebnictví a 5 let praxe v oboru.

Dále se zde uvádí, že kvalifikace se dokládá kopiemi dokladů prokazujících odbornou způsobilost. Předpokládám, že to bude kopie diplomu a dalších dokladů o vašem vzdělání a praxi. Ministerstvo si může případně vyžádat další dokumenty pro uznání vaší praxe.

Ze zákona není žádná povinnost absolvovat před zkouškou nějaký kurz nebo školení. Pokud složíte zkoušku před komisí a splníte ostatní požadavky zákona (bezúhonnost atd. - viz zákon) ministerstvo vám podle zákona musí udělit oprávnění.

V současnosti bohužel ještě nejsou prováděcí vyhlášky k této části zákona, očekává se že budou v první polovině roku 2013. Lze předpokládat, že dokud nové předpisy nebudou schválené, ministerstvo nebude nové zkoušky organizovat. Můžete samozřejmě o zkoušku požádat podle současné legislativy, ministerstvo vás vyrozumí o termínech.
Formulář žádosti, kontakty a další informace najdete zde:

https://www.mpo.cz/dokument36333.html
https://www.mpo.cz/dokument38994.html
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk