Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.13 / dotaz č. 37865
Dobrý den,jsme a.s. a budeme pronajímat budovy jedná se o sklady (není vytápění), výrobní haly (není vytápění), rozvody (není vytápění), garáže (není vytápění) musí nechat zpracovat průkaz energ. náročnosti budov?
Dobrý den,
povinnost zpracovat tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) je zavedena v zákoně č. 406/2000 Sb. Pro účely tohoto zákona se budovou rozumí stavba, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí. Z toho vyplývá, že nevytápěných budov (resp. budov kde není vytápění, chlazení či zvlhčování vzduchu) se tento zákon netýká a tím nevzniká ani povinnost zpracovat PENB.

Domnívám se, že ve vašem případě jde o budovy, kterých se zákon netýká (sklady a garáže bez vytápění). Pokud je ve výrobní hale větrání nebo chlazení, pak jde o budovu kde se využívá energie k úpravě vnitřního prostředí a tím pádem PENB musíte zpracovat. Pokud ne, pak opět PENB nemusíte zpracovat.

Povinnost zpracovat PENB platí v případě, že pronajímáte celou budovu. Pokud by šlo jen po pronájem části budovy, pak PENB nemusíte mít, ani pro vytápěnou budovu.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk