Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.13 / dotaz č. 37877
Dobrý den, budu zateplovat OKAL 117, 116 m2, přízemí z betonu, nadzemní patro dřevostavba + podkroví - krov+tašky. Mám v plánu zateplit deskami hofatex, osadit plastová okna. Budu topit plynovým kotlem, nevím zda použít kondenzační nebo stacionární, jak velké radiátory, aby v případě kondenzačního kotle dosáhly rosného bodu, jestli použít bojler nebo přímý ohřev TUV. Asi by to bylo na diskusi a osobní návštěvu, že? díky za odpověď
Dobrý den,

návrh kotle a otopných těles závisí především na velikosti tepelné ztráty objektu. Pokud uvažujete o zlepšení tepelně-technických parametrů obálky je nutné si uvědomit, že právě míra zateplení a kvalita výplní otvorů mají zásadní vliv na tuto tepelnou ztrátu. Z tohoto důvodu doporučuji objekt co nejlépe zateplit a na tento stav si nechat projektantem vytápění vypracovat výpočet tepelných ztrát, bez kterého nelze navrhnout potřebný výkon jednotlivých těles ani zdroje.

Pokud si nevíte rady s otázkou jaký plynový kotel použít, je dobré si nejdříve uvědomit, jak který kotel funguje. Klasický plynový kotel funguje tak, že spaliny, které mají teplotu kolem 120 C odcházejí ze spalovací komory bez dalšího využití přímo do komína. Klasické kotle pracují s nižší účinností cca 90%, jsou vhodné pro vyšší teplotní spády otopných soustav (stávající soustavy např. 80/60 C) a jsou investičně méně náročné. U kondenzačních kotlů se spaliny ochlazují pod teplotu rosného bodu (57 C), tím dojde ke kondenzaci obsažené vodní páry a k následnému uvolnění latentního tepla. V kondenzačním kotli se tato energie využívá k předehřevu vratné vody. Z výše uvedeného vyplývá, že kondenzační kotle jsou vhodné pro nízkoteplotní otopné soustavy (teplotní spád např. 55/45 C či nižší). V případě, že budete navrhovat nový otopný systém, není tato podmínka překážkou. Je nutné si ale uvědomit, že s klesajícím teplotním spádem klesá i výkon otopného tělesa určitého rozměru, takže u nízkoteplotních soustav jsou plochy otopných těles podstatně větší. Výhodou kondenzačních kotlů je jejich účinnost naopak nevýhodou je nutná úprava komína, napojení na kanalizaci a především jeho vyšší pořizovací náklady.

K Vaší poslední otázce, zda použít zásobník TV či využít průtočné přípravy TV . Rozhodnutí by mělo být závislé na mnoha faktorech v závislosti na požadovaném komfortu, na počtu osob, které budou objekt využívat, na využitelnosti objektu (rekreace x trvalé bydlení), možnosti připojení OZE – solárně-termických kolektorů apod. Oba systémy mají své výhody i nevýhody, vhodnost daného řešení je odvislá od konkrétní situace a je to na osobní konzultaci.

V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat a domluvit si osobní schůzku.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk