Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.13 / dotaz č. 37885
O tomto se nikde nic nepíše a když jsem se díval na stránky, kde různí lidé nabízejí zpracování PENB tak o smlouvě, která bude sepsaná ohledně vyhotovení PENB se nic nepíše. To mi pak připadá, že se zpracovatelé z toho chtějí vyvléci a defacto už pak za nesprávnost PENB nezodpovídají.
Ještě bych se rád zeptal - když bude PENB špatně spočítáno je to moje chyba i když prokazatelně vznikla chyba při zpracování PENB auditorem?
Je auditor při zpracování PENB povinnen se mnou sepsat smlouvu - o tomhle se v zákoně 406/2000, 318/2012 či vyhlášce 148/2007 nic nepíše - takže to je jenom moje iniciativa donutit auditora, aby se mnou smlouvu sepsal?
Děkuji za odpověď a omlouvám se za možná úsměvné dotazy...
Dobrý den,
při chybně zpracovaném PENB je třeba rozlišit dvě situace:

1/ Zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. ukládá zpracovateli PENB povinnost zpracovat tento dokument objektivně, pravdivě a úplně. Pokud tomu tak není, může zpracovatel dostat pokutu od státní energetické inspekce (až 200 tis. Kč). To se ovšem vás jako objednatele PENB příliš netýká.

2/ chybně zpracovaným PENB může vám jako objednateli vzniknout škoda (např. klesne tržní cena domu), případně může vzniknout škoda někomu jinému (např. nový majitel budovy protopí více, než by podle PENB mohl oprávněně očekávat). V tomto případě se uplatňuje škoda v občansko-právním řízení. Domnívám se, že třeba vědomě zkreslené údaje v PENB při prodeji domu bylo možno kvalifikovat jako podvod na kupujícím - zde už může jít i o trestný čin (podle rozsahu vzniklé škody).

Pro vás jako pro majitele nemovitosti, který musí PENB ze zákona mít, je důležité uzavřít se zpracovatelem PENB smlouvu tak, aby zodpovídal za případně způsobené škody. Z tohoto důvodu jsou zpracovatelé pojištěni pro podobný případ. Pokud bude zpracování PENB zprostředkovávat třetí osoba, je třeba pohlídat si smlouvy tak, aby se zodpovědnost za správně zpracovaný PENB a případnou škodu někde nevytratila.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný


Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk