Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.13 / dotaz č. 37895
Dobry den,
jsem mistopredseda vyboru SVJ v bytovem dome o 32 bytech. Musime mit PENB v pripade, ze nektery vlastnik bytu svuj byt prodava/pronajima? Muze to vlastnik bytu po nas jako po predstavitelich SVJ chtit? Slysel jsem, ze jako dostatecna informace postacuje dokumentace o nakladech na vytapeni (toho konkretniho bytu v pripade jeho prodeje). Planujeme renovaci fasady v pristich letech (s pravdepodobnym zateplenim) a porizeni PENB nyni proto povazujeme za zbytecne. Je tento nazor spravny? Dekuji.
Vážený pane,
podle zákona musí PENB zajistit SVJ (resp. majitel budovy u nebytových domů). A to v případě prodeje bytu již od 1. ledna 2013, při pronájmu bytu až od 1. ledna 2016. PENB pak platí pro všechny byty v domě. Majitel bytu pak musí PENB předložit zájemcům o byt a jeho kopii mu pak předat při podpisu smlouvy.
Zákon také připouští, že pokud majitel bytu PENB od SVJ nedostane, přestože o něj požádal, pak může PENB nahradit doklady o spotřebě energií pro daný byt. To má předejít situaci, kdy by SVJ mohlo svojí nečinností někomu bránit v prodeji bytu.
Ze zákona také musíte jako SVJ mít PENB zpracovaný od 1. ledna 2015 i v případě, že se v domě žádný byt neprodává ani nepronajímá (platí pro domy s plochou nad 1500 m2, pro domy s plochou nad 1000 m2 je tento termín posunutý na rok 2017, resp. na rok 2019 pro ostatní bytové domy).

Pokud v dohledné době plánujete zateplení domu, doporučil bych vám PENB nechat zpracovat až jako první fázi projekčních prací. Na základě PENB pak můžete zadat projektantovi, jak má zateplení navrhnout (většina projektů navrhuje zateplení jen tak, aby se splnil požadavek normy, což někdy není ekonomické). Do té doby bude vhodnější, aby majitelé bytů při prodej nahradili PENB vyúčtováním energií.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk