Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.13 / dotaz č. 37909
Dobrý den,
jaká je legislativa ohledně zapojení kogenerační jednotky,provoz restaurace(vlastní spotřeba-palivo biomasa),
provozované v ostrovním provozu(privátní okruh)? Jsou v tomto případě poskytovány
dotační podpory ze strany státu a E.Fondů ?
Děkuji
Bioplyn osahuje cca 55–70 objemových procent metanu, výhřevnost se proto pohybuje od 19,6 do 25,1 MJ/m3 (tj. asi o třetinu menší výhřevnost oproti zemnímu plynu).

Bioplyn se pak spaluje v kogeneračních jednotkách. Nejčastěji jde o upravené pístové motory, které pohánějí asynchronní generátor. Část vyrobené elektřiny se může spotřebovat pro vlastní provoz, zbytek se dodává do sítě. Individuálně je třeba posoudit, zda není výhodnější dodávat do sítě veškerou produkci elektřiny a proud pro vlastní technologii nakupovat zvlášť.

Kogenerační jednotky s pístovými motory přemění na elektřinu 30 až 40 % energie obsažené v bioplynu, asi polovina spotřeby bioplynu připadne na teplo. Výstupem je topná voda s teplotou až 90 °C, výjimečně i vyšší. Celková účinnost bioplynových stanic je při využití tepla přes 80 %.

Původní, primární funkcí bioplynových zařízení bylo snížit množství problematických odpadů, jako je kejda nebo tekuté komunální odpady. V současnosti, díky výhodným výkupním cenám elektřiny z bioplynu už může být ekonomická stránka hlavním důvodem k výstavbě bioplynové stanice.

Při návrhu bioplynové stanice je vhodné zohlednit i vznikající teplo. Pokud ho nelze smysluplně využít, zhoršuje se energetická i ekonomická efektivita zařízení. To je značné omezení – v zemědělských areálech a jinde, kde vzniká vhodná biomasa, lze často zužitkovat jen malou část vznikajícího tepla. Vybudovat teplovod k nejbližší obci je nákladné. Opačné řešení – vybudovat bioplynovou stanici poblíž obytných domů a biomasu dovážet, se setkává s obavami a odporem místních obyvatel.

Současné výkupní ceny elektřiny z bioplynu jsou dotované a jsou natolik výhodné, že některé současné projekty s prodejem tepla vůbec nepočítají. Teplo, které nelze využít pro vlastní provoz bioplynové stanice (zahřívání fermentoru), se zčásti využije třeba pro dosoušení obilí, dřeva atd., z části se vypustí do ovzduší.
Na realizaci bioplynových stanic je možno využít dotace z Operačního programu Životní prostředí (prioritní osy 3 a 4) a Programu rozvoje venkova nebo z programu Ekoenergie (pro podnikatele), pokud jsou vyhlášeny dotační výzvy pro tento typ projektů.
Legislativa ke kogenerační jednotce: Stavební zákon, Energetický zákon 458/2000 Sb. a zákon o hospodaření s energií 406/2000 Sb


Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Legislativa
tisk