Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.13 / dotaz č. 37993
Máme budovy v pronájmu (nájemní smlouva od r.2012) jsme povinni nechat zpracovat průkaz energetické náročnosti budov. Jedná se o budovy ve vlastnictví a.s.
Děkuji
Dobrý den,
v zákoně č.406/2000 Sb. v platném znění, jsou povinnosti vlastníků, stavebníků nebo společenství vlastníků jednotek ve vstahu k průkazu energetické náročnosti upraveny v §7a.
V odstavci 2 je kromě jiného uvedeno, že vlastník budovy nebo společentví vlastníků jednotek jsou povinni zajistit zpracování průkazu při pronájmu budovy (rozumí se tím celé budovy).
Dle mého názoru z uvedeného vyplývá, že pokud v roce 2013 pronajímáte celou budovu, máte pro tuto budovu mít zpracovaný průkaz energetické náročnosti. Nerozhoduje, kdy smlouva o pronájmu vznikla.
Chtěl bych upozornit na víjimku, kdy je pronajímána pouze ucelená část budovy (ucelenou částí budovy se dle zákona rozumí podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena). V tomto případě má vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinnost nechat zpracovat průkaz energetické náročnosti až od 1.1. 2016.