Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.13 / dotaz č. 38021
Dobrý den,
zasílám Vám dotaz ohledně vytápění t.j. kolik má být jednotlivých článků otopného tělesa v jednotlivých pokojích bytu 3+1.
Byt je v přízemí panelového domu. Dům byl zateplen izolací - polystyren 70mm. Proběhla výměna oken za plastová U - 1,1. Byt je nad sklepními prostory a garáží - v těchto prostorách proběhlo zateplení stropů izolací - polystyren 50mm. Ze sklepů, společných prostor a garáží byla demontována otopná tělesa. Dětský pokoj má 34m3 - otopné tělěso má 11 článků, kuchyň má 24m3 - otopné těleso má 12 článků, obývací pokoj má 60m3 - otopné těleso má 13 článků a ložnice má 50m3 - otopné těleso má 13 článků. Otopná tělesa jsou litinová. Můj dotaz zní: Je počet článků na jednotlivých otopných tělesech výše uvedených místností dostačující? Termoregulační ventily jsou otevřeny na plný průtok na stupeň 5. Venkovní tepota je dnes -10 C. Maximální teplota v interiéru bytu je 24 C.Při nižším stupni otevření je v interiéru chladno, teplota je 20 C. Při opravách mělo dojít k čištění průtoku trubek a otopných tělech v přízemních bytechale k tmu nedošlo. Dům byl kolaudovám v roce 1970. Děkuji

Dobrý den.
Ze zkušenosti můžeme říct, že v drtivé většině případů nebývá problém ve velikosti radiátorů, ale ve špatném hydraulickém vyvážení otopné soustavy. Pokud máte zpracován projekt na osazení termostatických ventilů doporučujeme prověřit zda montáž proběhla podle něj.
Pro ověření velikosti radiátorů si můžete nechat zpracovat výpočet tepelných ztrát u odborníka, který si od Vás vyžádá více podrobnějších informací. Především velikosti ploch ochlazovaných konstrukcí, orientaci vzhledem ke světovým stranám, apod.
Ovládání termostatické hlavice na otopném tělese se odvíjí od typu a výrobce daného výrobku. V principu je to tak, že každému číslu na termostatické hlavici je přiřazena jiná teplota v místnosti. Například nastavení na stupeň „1“ může odpovídat 14°C naopak nastavení na stupeň „5“ může odpovídat 26°C.
Při osazených termostatických hlavicích je nutno dodržovat některé zásady. Například to, že otopné těleso s TRV nesmí být zakryto záclonou nebo jinými prvky, které by bránily cirkulaci vzduchu v místnosti. Kontrolní teplota se měří 1,0 m nad zemí uprostřed místnosti, při zavřených dveřích.
V případě, že budete mít stále pocit chladu, je možnost zvýšit topnou křivku na tepelném zdroji. Toto řešení byste musel projednat se všemi sousedy, protože dojde k navýšení nákladů za tepelnou energii v celém objektu.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk