Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.13 / dotaz č. 38048
Dobrý den, pro celkovou výménu topení jako zdroj použijeme kotel na dřevoplyn + radiátor litina. Můžete doporučit výrobce? Uvažuji ATMOS - dále projekční kancelář s praxí v tomto segmentu? Celkový návrh kombinovaného topení s ohřevem TUV /panel/ a akumulační nádrží. - místo:
Moravská Třebová

Doplnění dotazu:
Rekonstrukce topení v bývalém vodním mlýně s funkční MVE. výkon cca. 16kWh.

1/ nyní topení na tuhá paliva a uvažujeme o změně ale bohužel jsem v rozhodnutí 50/50
2/
- a) Při rekonstrukci zůstat u tuhých paliv jen změnit kotel na dřevoplyn + aku. nádrž. Topné články - litinové radiítory /retro styl výroba Bohumín železárny/..
- b) vzhledem k funkční MVE instalovat tepelné čerpadlo /voda- voda/
- doplněk : pro ohřev vody panel, na volnou plochu střechy FVE

Pro hlavní zdroj je pro nás důležitá účinnost, snížení nákladů, celková investice.

Celková plocha obytné plochy jen 220 m2 /přízemí, patro/

Proto se na vás obracím jako laik, který hledá odbornou radu pro správné použití topného systému a maximální využití stavu nemovitosti pro efektivitu a ekonomický provoz.

Ptal jsem se u výrobců ale nemám zde objektivní stanovisko.
Pokusíme se vám pomoci v rozhodování následujícími otázkami:
16 kWe je zřejmě jmenovitý výkon MVE. Jaký je roční průběh skutečně dosahovaného výkonu, tj. především v zimě?
Jaká je výpočtová tepelná ztráta domu (výkon potřebný na vytápění) a jakou máte spotřebu teplé vody?
Je stávající otopná soustava starší koncepce na přirozený oběh nebo s tenkými trubkami a oběhovým čerpadlem?

Pro efektivní používání tepelného čerpadla je třeba mít otopnou soustavu dimenzovanou na nízkou teplotu vody, aby TČ pracovalo s vysokým topným faktorem. TČ je v principu vhodné pro dobře zateplené domy (tj. s relativně malou potřebou na vytápění) a otopnou soustavou od počátku navrženou pro TČ.
Pro použití TČ ve vašem případě by bylo třeba prověřit dostatečnost stávajících radiátorů a vybrat vhodný typ TČ co do velikosti i teploty výstupní vody.

Volba kotle na kusové dřevo s akumulační nádrží je jistě vhodným řešením pro stávající otopnou soustavu. Nádrž musí být dostatečně velká, abyste zvláště v přechodném období mohli provozovat kotel přerušovaně na jmenovitý výkon s vysokou účinností.

Orientační ekonomickou rozvahu si můžete udělat pomocí kalkulátoru na webu tzb-info.cz
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-naklady-na-vytapeni-ohrev-teple-vody-a-ostatni-spotrebu-elektricke-energie
Zde je třeba vyplnit údaje o spotřebě domu a specifické ceny energií (za jakou cenu budete pravděpodobně nakupovat dřevo a zda budete používat elektřinu z MVE pro vlastní spotřebu, tj. režim zelených bonusů)

Rozhodnutí ve prospěch toho či onoho řešení bude též záležet na vaší ochotě starat se o kotel. Kotel na kusové dřevo však vždy bude vyžadovat větší nároky na obsluhu ve srovnání s plně automatickými systémy (zemní plyn, elektřina vč. TČ)
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk