Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.13 / dotaz č. 38073
Dobrý den,
zvažujeme stavbu rodinného domu ( s firmou RD Rýmařov, typ Nova 101, obytné podkroví,dřevostavba ), garantují roční měrnou potřebu tepla 6OkWh/m2, udávají součinitel prostupu tepla stěnou konstrukce 0.18 W/m2.K, sami prezentují tento dům jako " energeticky úsporný", zastavěná plocha domu bude cca 105 m2, užitná cca 130 m2, firma standardně řeší topení formou elektrokotle plus el.podlahové topení a radiátory, ev.doplnění o krbové kamna či krbovou vložku s napojením na teplovodní rozvod. Setkáváme se s různými názory, některé nám radí přidat do domu rekuperaci, že tím významně snížime náklady na topení i při vyšším vstupním nákladu, jiní nás od toho odrazují s tím, že náklady vložené do rekuperace se nám nevrátí dříve než za 25 let a postačuje topení pouze elektrokotlem../máme možnost i topit plynem/
Můžete nám prosím jako odborník poradit? ev.srovnat jednotlivé možnosti otopných systémů ?
V případě potřeby dalších parametrú rod. domu mě prosím kontaktujte.
Děkuji
Vážená paní,
jaký systém vytápění bude pro vás nejlepší, by bylo nutno spočítat konkrétně pro váš dům. Obecně lze říci, že větrací systém s rekuperací tepla má spíše delší návratnost. Dům samozřejmě vytopíte i bez něho, ovšem s vyššími náklady. Nízká spotřeba tepla je u mnoha domů dána tím, že se v nich málo větrá.

Zásadní předností větracího systému je, že máte v domě vždy dostatek čerstvého vzduchu. Mnoho novostaveb má bohužel nezdravé vnitřní prostředí, protože lidé zapomínají větrat otevíráním oken. Díky kvalitním těsným oknům do domu "netáhne", ale v domě je vydýchaný vzduch. Člověk bohužel nemá senzory, které by ho upozornily na to, že v místnosti je málo čerstvého vzduchu, a kdo si nutnost větrání neuvědomuje, může trpět únavou, bolestmi hlavy a jinými potížemi.

Rozhodně bych vám doporučil do domu větrací systém s rekuperací tepla namontovat. Pozor: aby byla rekuperace účinná, musí být dům těsný. Dojednejte s dodavatelem, že těsnost ověří pomocí Blower-door testu, těsnost by měla být 0,6 až 1,0/h. Pokud tento parametr nebude dodržen, trvejte na odstranění netěsností; je vhodné dát si do smlouvy i pokutu pro případ, že se nepodaří dosáhnout těsnosti pod 1,0/h. Pro vás je to i způsob, jak prověřit kvalitu domu - pokud nejsou práce prováděny pečlivě a kvalitně, dům těsný nebude.

Díky větracímu systému můžete snížit stavební nálady - do každé místnosti stačí jen jedno otevíravé okno, ostatní mohou mít pevné zasklení, což významně snižuje cenu oken.

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk