Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.13 / dotaz č. 38081
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda jako autorizovaná osoba ČKAIT v oboru pozemní stavby mohu vypracovávat průkazy PENB nebo musím absolvovat přezkoušení na MPO? V novelizovaném zákoně č. 406/2000 Sb. se píše, že průkazy mohou být zpracovány pouze energ. specialistou, ale v některých odpovědích tady na serveru se píše, že ho můžou zpracovávat i AO.
Dále bych se chtěl zeptat, kdy jsou přibližně termíny zkoušek a nebo jak často se vyhlašují? Děkuji
Vážený pane inženýre,
jako autorizovaná osoba v oboru pozemní stavby nejste oprávněn PENB zpracovávat. Nemáte oprávnění ministerstva. Viz níže. Pokud byste měl autorizaci ČKAIT pro obor energetické auditorství, pak byste mohl po přechodnou dobu zpracovávat audity, nikoli ale PENB. Viz přechodné ustanovení zákona které uvádíme níže.
Zkoušky by se měly konat jednou měsíčně, přihlášku, zkušební řád a další informace najdete zde:
https://www.mpo.cz/dokument36333.html
https://www.mpo.cz/dokument38994.html
Upozorňujeme, že pro složení zkoušky není povinné absolvovat nějaké školení. Ministerstvo samo žádné vzdělání ke zkouškám neorganizuje. Můžete se dobrovolně zúčastnit nějakého školení které nabízí různé firmy; žádné školení vám samozřejmě nezaručí, že zkoušku složíte.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný


Kdo je oprávněn PENB zpracovávat:

§ 7a odst. 4) Průkaz (...) musí
a) být zpracován pouze
1. příslušným energetickým specialistou podle § 10 odst. 1 písm. b), nebo
2. osobou usazenou v jiném členském státě Unie, pokud je oprávněna k výkonu uvedené činnosti podle právních předpisů jiného členského státu Unie; ministerstvo je uznávacím orgánem podle zvláštního právního předpisu,

§ 10 odst. 1 písm. b):
(1) Energetickým specialistou je fyzická osoba, která je držitelem oprávnění uděleného ministerstvem k (...)
b) zpracování průkazu,


Pro ty, kdo již v současnosti mají oprávnění zpracovat PENB (nebo pro jinou činnost) je v zákoně 318/2012 Sb., který novelizuje zákon 406/2000 Sb. důležité přechodné ustanovení:

Osoba oprávněná vykonávat kontrolu účinnosti kotlů, klimatizačních systémů, zpracovat průkaz energetické náročnosti budov a energetický audit přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona je povinna podat žádost o průběžné vzdělávání podle § 10 odst. 7 zákona č. 406/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 1 roku ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona pro oprávnění vydaná do 31. prosince 2007, pro oprávnění vydaná do 31. prosince 2009 do 2 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona a pro oprávnění vydaná po 31. prosinci 2009 do 3 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Pokud má oprávněná osoba více oprávnění s různým termínem jejich vydání, vztahuje se povinnost podat žádost o průběžné vzdělávání podle věty první k termínu vydání nejstaršího oprávnění.
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk