Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.13 / dotaz č. 38132
Dobrý den! Chtěl bych Vás poprosit o odbornou radu. Jsem předsedou Společenství vlastníků jednotek v bytovém domě v Trhových Svinech. Jeden z vlastníků chce prodat svůj byt v našem domě. Tento vlastník nemůže předložit tři faktury za roční vyúčtování energií, protože bydlí v našem domě pouze dva roky. Dřívější majitel bytu zemřel a tudíž již není možné od něj fakturu získat. Potřebuji tudíž nechat vystavit průkaz energetické náročnosti budovy. Dotaz zní: musím nechat zhotovit tento průkaz pro celý bytový dům, ve kterém je 9 bytů nebo pouze pro byt, který se bude prodávat? Kolik stojí vystavení průkazu, jaké dokumenty budou potřeba předložit? Na koho se mám s vystavením průkazu obrátit? Prodávající na mě dost tlačí- je totiž těsně před podepsáním kupní smlouvy. Jak by to bylo v případě, že i někdo z ostatních vlastníků bude chtít v budoucnu byt prodat, popřípadě pronajmout? Bude se opět muset požádat o nové vystavení a zaplacení průkazu nebo tento průkaz platí pro všechny byty v bytovém domě? Děkuji Vám předem za pokud možno rychlou odpověď a přeji Vám hezký den.
Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.
Podle zákona by dům měl mít od 1. ledna 2013 energetický průkaz. Skutečná povinnost nastane od 1. dubna 2013, kdy začne platit prováděcí vyhláška. Majitelé bytů můžou místo průkazů předkládat faktury za energie. Podle velikosti domu, nejdříve v roce 2015 a nejpozději 2019, povinnost mít průkaz nastane.
Pokud se spolumajitelé domu rozhodnou průkaz zpracovat, stačí, když to schválí výbor. Je však dobré projednat to i na shromáždění a případně odhlasovat, jak se bude průkaz platit. Nejlépe je objednat u energetického specialisty tolik výtisků průkazu, kolik je v domě bytů.
Výbor sežene energetického experta – průkaz vydávají energetičtí specialisté, seznam lze najít na webu www.mpo-enex.cz/experti.
Specialista udělá výpočty a dodá energetický průkaz, ten bude platit 10 let. Výbor oznámí majitelům bytů, že je průkaz k dispozici. Cena se odvíjí od dodané projektové dokumentace (pokud je k dispozici) a složitosti objektu. Předpokládaná cena 10 – 20 tisíc.
Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB