Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.13 / dotaz č. 38171
Dobry den,

Podle odpovedi Vas beru za opravdove odborniky, proto se na Vas obracim s mym dotazem. Stavim rodinny dum (nyni ve fazi hrube stavby) a letos budu resit vytapeni. Chtel bych podlahove topeni (voda) v celem dome a vim ze spravne navrzene podlahove topeni chce skutecne odborne znalosti. Mohli by jste mi poradit firmu (okoli Zlin), ktera by udelala opravdu funkcni topeni?

Dekuji za odpoved
Dobrý den,
bohužel v rámci poradenství EKIS je možné podávat pouze obecné informace nikoliv doporučení konktrétních výrobců nebo firem.
Zakladní doporučení - je nutné si nechat zpracovat projekt od autorizovaného projektanta, který s vámi probere i materiálové možnosti, jejich vývody a nevýhody. Další reference můžete získat i od velkoobchdů s tímto materiálem. I zde by jste mohli zíkat reference na materiál i seznam firem, které mají k montáži oprávnění. Všichni zúčastnění by měil předložit reference o provedených realizacích, které je možné ověřit.
Omlouvám se za velmi obecné informace, ale podlahového vytápění není žádná novinka. Každý projektant vytápění se s ním setkal a musího umět i navrhnout. Na trhu existuje dostatečné množství propracovaných systémů k jeho realizaci. Základem je provést výpočet délky smyček do jednotlivých místností podle tepelné ztráty. Pro rozvody se používají plastové trubky uložené do tzv. systémových desek z polystyrenu zalitých podlahovou vrstvou vrstvou betonu či anhydridu. Nedávno se na trhu objevil švédský systém využívající speciální tenké gumové rozvody určené pro chlazení. Má velmi malý obsah vody, nizkou teplotu a malý teplotní spád. Osobní zkušenost nemám s tímto novým systémem nemám.

S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín
Téma:  Vytápění
tisk