Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.13 / dotaz č. 38174
Dobrý den,
měl bych na vás dva dotazy:
1. Doplňující dotaz k již zodpovězené otázce: "Pokud nebude PENB zpracován pro celou budovu, je možné PENB pro byt nahradit předložením faktur za energie za poslední 3 roky." Jak postupovat v případě, že tyto faktury nemám, neboť bydlím v bytě pouze 2 roky?
2. Jak je to u převodu práv, když se mění družstevní na osobní vlastnictví, musí tento štítek družstvo dokládat?
Letos se převádí byt z družstevního na osobní vlastnictví, byt budeme chtít prodat, ale faktury za poslední 3 roky nemáme, jak postupovat v tomto případě?
Děkuji za odpovědi.
Vážený pane,
děkuji za vaše dotazy. K první otázce:
Striktně podle zákona musíte předložit faktury za 3 roky. Pokud je nemáte, musíte mít PENB. Pokud se dohodnete se zájemcem o koupi, že mu stačí faktury za 2 roky (doporučuji dát do smlouvy, že s tím kupující souhlasí), pak v praxi asi nebude žádný problém. Navíc, do dubna 2013 se nebude neplnění zákona v tomto bodě postihovat, takže byste mohl byt prodat i bez PENB - opět za podmínky že s tím bude kupující souhlasit.
Ke druhé otázce: Pro převod bytu z družstevního do osobního vlastnictví není PENB potřeba. Zákon vyžaduje PENB pouze při prodeji (od roku 2016 i při pronájmu) a v tomto případě nejde o prodej. Totéž platí v případě prodeje družstevního bytu - dle zákona nejde o prodej ale o převod družstevního podílu, čili PENB není povinný.
V případě prodeje bytu, který již bude v osobním vlastnitcví je PENB povinný. Podle zákona musí PENB zajistit SVJ (resp. majitel budovy u nebytových domů). PENB pak platí pro všechny byty v domě.
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk