Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.13 / dotaz č. 38195
Dobrý den,

mám dotaz ohledně energetického štítku.

Jsem předsedou SVJ panelového domu a potřebuji si doplnit informace.

Jedná se o 5ti podlažní panelový dům z konce 70 let o 13. bytových jednotkách. Střecha sedlová.
Dům byl cca před 10ti lety zateplen.
Každá bytová jednotka má vlastní elektrokotel a boiler. Každý majitel si na vlastní náklady renovuje byt - ve výsledku někdo má již plastová okna.

V brzké době bude jeden majitel bytovou jednotku prodávat a nemá provedenou výměnu oken - jsou původní. Tak že každá bytová jednotka bude mít jiný únik tepla.

Dotazy:
Musíme nechat vypracovat Energetický štítek na celý dům?
Přibližná cena za vypracování Energetického štítku?
Jaký je rozdíl mezi Průkazem a Štítkem?
Dobrý den.

K jednotlivým bodům Vašeho dotazu:

Podle novely 318/2012 zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, par. 7a, odst. 8, je průkaz zpracovaný pro budovu také průkazem pro ucelenou část této budovy včetně jednotky. Z toho vyplývá, že při prodeji bytu je potřeba zpracovat průkaz pro celý dům.
V případě bytových domů je povinnost vypracovat průkaz – bez ohledu na ostatní okolnosti – dána zákonem podle jeho velikosti, a sice pro bytový dům s energeticky vztažnou plochou nad 1500m² do 1.1. 2015, nad 1000 m² do roku 2017 a menší do roku 2019. Tuto povinnost má příslušné SVJ.
Do této doby, pokud průkaz nebyl zpracován dříve, může majitel prodávaného bytu nahradit průkaz vyúčtováním (fakturami) dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za uplynulé tři roky.

Cenu za vypracování průkazu Vám nesdělíme. Závisí na více ukazatelích, např. na tom, jak kvalitní a úplná je projektová dokumentace domu, kolik hodin stráví zpracovatel na jednotlivých krocích, jakou má hodinovou sazbu, kolik expertů bude na průkazu pracovat, atd. Doporučujeme oslovit více oprávněných osob a požádat je nejprve o cenovou nabídku. Výhodné by mohlo být, pokud je v místě větší množství shodných domů, spojit se s ostatními majiteli do jedné zakázky – opakovatelnost přinese úsporu nákladů.

Označení „štítek“ nemá žádnou oporu v legislativě, je tedy nesprávné, i když je výstižné.
Průkaz energetické náročnosti budovy je dokument zpracovaný podle prováděcí vyhlášky k zákonu o hospodaření energií a tvoří jej protokol a grafické znázornění. A toto grafické znázornění je právě onen „štítek“.