Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.13 / dotaz č. 38196
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak, pokud existuje, si správně vysvětlit povinnost zpracování průkazů při prodeji bytů v domě kde vzniklo SVJ. Řada poradenských středisek se tomuto tématu úspěšně vyhýbá nebo nanejvýš plytce odkazuje na možnost prezentovat spotřeby energicí (např. web Šance pro budovy).
Vzniká SVJ povinnost vypracovat průkaz podle §7a,odst.2)a)1 pouze v případě, že tím prodávájícím je SVJ nebo i v případě, že prodávajícím je jeden z vlastníků bytových jednotek?
Dobrý den,
v domě, kde existuje SVJ, je od 1.1.2013 povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)...tj.opravdu celé budovy, nikoliv jen bytu... v případě, kdy se kdokoliv z majitelů bytů (tedy kterýkoliv člen SVJ) rozhodne byt prodat (má totiž povinnost předložit PENB potenciálnímu kupci a následně ho přiložit ke kupní smlouvě). Jinými slovy, zájemci o byt / kupci se předkládá PENB celé budovy.

PENB by mělo zajistit SVJ (viz §7a, (2), a), a tedy na společné náklady SVJ) proto, že by tento PENB měl pak sloužit kterémukoliv dalšímu členu SVJ - buď jen jako informace, nebo jako povinná součást kupní smlouvy. Pouze pokud nastane situace, kdy se SVJ nedohodne na zajištění PENB (čímž ale porušuje zákon podle §7a, (2), a)), může majitel bytu místo toho předložit kupujícímu ta vyúčtování za energie §7a, (7).

MPO zároveň připouští další alternativu (viz https://www.mpo.cz/dokument119528.html - dokument FAQ PENB), kdy si tento jednotlivý majitel může nechat zpracovat na své vlastní náklady průkaz pouze pro svůj byt, který chce prodat. Toto řešení ale jednoznačně nedoporučuji. Stále to totiž znamená, že SVJ porušuje zákon, majitel bytu přitom zaplatí za průkaz, který, díky metodice zpracování průkazů (ta je vhodná pro hodnocení celých budov, nikoliv bytů), bude mít velmi špatnou vypovídací hodnotu a stejně se SVJ nevyhne budoucí povinnosti PENB mít podle §7a, (1) c) - proto je lepší ho nechat vyhotovit rovnou.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk