Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.13 / dotaz č. 38288
Dobrý den, mám na Vás dotaz, do dvou nebo tří měsíců chci prodat svůj dům. Co k tomu potřebuji? Prosím zda by jste mohl napsat kdo by mi v Českých Budějovicích toto vyhotovil.Děkuji.
Vážená paní,
podle zákona č. 406/2000 Sb. máte povinnost předložit zájemci o koupi domu Průkaz energetické náročnosti budovy PENB. Následně při podpisu kupní smlouvy mu musíte PENB (nebo ověřenou kopii) předat (spolu s dalšími dokumenty, jako je stavební projektová dokumentace aj.).
Při nabízení domu (v inzerátech apod.) musíte uvádět, jaká je energetická náročnost domu, např.: "spotřeba domu je 150 kWh/m2, třída energetické náročnosti D". Tyto údaje najdete v PENB.
Do dubna 2013 nebude neplnění výše uvedených povinností státem kontrolováno a postihováno, tj. dům můžete prodat i bez PENB, pokud s tím bude kupec souhlasit.
Pro zpracování PENB je třeba mít stavební projektovou dokumentaci domu (pokud nemáte, zkuste ji dohledat na příslušném stavebním úřadě) a údaje o technckých zařízeních domu (typ kotle atd.) Zpracovatel PENB si u vás tyto údaje zjistí osobně.
Seznam zpracovatelů PENB najdete zde (můžete vyhledávat např. podle krajů):
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx
Více najdete zde:
http://www.prukaznadum.cz/

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk