Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.13 / dotaz č. 38340
Dobrý den,
před 4 lety jsme provedli kompletní zateplení bytového cihlového domu v západních Čechách – nadm. výška 500 m (nová okna, dveře, zateplená půda, obálka budovy). V rámci programu Zelená úsporám nám byl zpracován Posudek úspory měrné potřeby tepla s těmito výsledky:

Měrná potřeba tepla na vytápění vztažená na celkovou podlahovou plochu:
před zateplením : 180 kWh / m2.rok,
po zateplení: 54 kWh / m2.rok,
Úspora měrné potřeby tepla: 70 %

Měrná spotřeba energie budovy:
před zateplením 235 kWh / m2 . a,
po zateplení 110 kWh / m2 . a ,

Po zateplení nebyly provedeny žádné změny v regulaci a způsobu vytápění (plynová kotelna, 2 kotle Immergas Victrix 50 s regulátorem kaskády a zón , regulace teploty otopné vody je pouze v závislosti na venkovní teplotě podle ekvitermní křivky, termostatické ventily na radiátorech) kromě toho, že se používá pouze jeden kotel.

Porovnáním spotřeby plynu (tedy jen prostým odhadem podle faktury dodavatele, bez zkoumání venkovní teploty v průběhu zimy atd) jsem zjistil ve 2 po sobě jdoucích vyúčtováních od dodavatele plynu pokles spotřeby plynu o cca 25 %.

Z laického pohledu mi to přijde málo ve srovnání s údaji měrné potřeby a spotřeby, které jsem výše uvedl. Nedaří se mi přesvědčit vedení společenství o tom, že se teplem pravděpodobně plýtvá a že je s tím třeba něco dělat. Kotel je často v provozu na stálou teplotu bez ohledu na venkovní podmínky (často nefunkční sonda, která snímá venkovní teplotu), kotel běží na 40 C i v noci apod. Noční útlum je sice praktikován, ale při našem zateplení by mohl být podle mého názoru mnohem větší.

Vím, že nelze dát jednoznačnou odpověď bez bližších měření a dalších informací, ale potřeboval bych znát alespoň průměrnou výši úspory nákladů (v %) jaká se běžně po zateplení dosahuje s ohledem na výše uvedené údaje v odborném posudku. Abych měl v ruce alespoň nějaký údaj (argument) o tom, v jaké výši by mohli být naše úspory , pokud bychom topili efektivně.

Dále by mě zajímalo, zda je nutné provést nějaké opatření v regulaci vytápění po zateplení, tedy např. zda jinak nastavit ekvitermní křivku apod.

Děkuji.

Vážený pane,
pro dosažení úspory tepla nestačí dům pouze zateplit. Je nezbytné nastavit regulaci vytápěcího systému tak, aby dodávka tepla odpovídala snížené potřebě tepla. Dále bývá nezbytné provést nové hydraulické vyvážení soustavy a někdy jsou nutné i další úpravy vytápěcího systému.
Je třeba si uvědomit, že vytápěcí systém byl navržen tak, aby spolehlivě vytápěl nezateplený dům. Po zateplení jsou tepelné ztráty jednotlivých místností zcela jiné, takže i vytápěcí systém je třeba změnit. To co popisujete, že místo předpokládané úspory 70% dosahujete pouze 25% bohužel potvrzuje i naše zkušenosti, že bez zásahu do vytápěcího systému se úspory nikdy v plné výši nedosáhne.
Samozřejmě teoreticky je možné i to, že zpracovatel posudku spočetl úsporu příliš optimisticky, aby lépe vyhověl požadavkům dotačního programu.
Doporučujeme vám požádat projektanta vytápění, aby soustavu nově přepočetl, zkontroloval průtoky a spočetl nové nastavení soustavy a navrhl novou křivku ekvitermní regulace,. Noční útlum je možné také spočíst, v praxi bývá jednodušší prostě vyzkoušet, jak nízko lze nastavit teploty útlumu a kdy je nutno začít topit, aby byl dům včas vytopený na požadovanou teplotu.
Snížit náklady na vytápění je jistě v zájmu celého domu, neboť investice do zateplení by se měla začít vracet.
Přejeme příjemné bydlení!
J. beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk