Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.13 / dotaz č. 38354
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je váš výklad pojmu energeticky vztažná plocha. Dle zákona se jedná o vnější půdorysnou plochu všech prostor s upravovaným vnitřním prostředím.... Započítávají se do této plochy i nevytápěné místnosti (např. technické místnosti uprostřed budovy, technická podlaží, chodby bez otopných těles....atd.) Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
domníváme se, že zákon je v tomto bodě celkem jasný: § 2 odst. 1 r): celkovou energeticky vztažnou plochou (se rozumí) vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy,
To znamená, že jde-li o nevytápěný prostor (technické podlaží, garáž atd.),pak se tato plocha nezapočítává do energeticky vztažné plochy. V daném prostoru samozřejmě nemůže být ani chlazení, případně větrání a zvlhčování vzduchu. Pokud tedy jde například o technickou místnost uprostřed domu, pak vnější rozměry energeticky vztažné plochy zahrnují i stěny této místnosti (tj. od plochy podlaží odečtete čistou podlahovou plochu nevytápěné místnosti).
Upozorňujeme, že jde pouze o náš názor. Zákon může vykládat jedině soud, nikdo jiný - ani právník, ani ministerstvo, ani parlament, natož energetické konzultační středisko.
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk