Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.13 / dotaz č. 38385
Dobry den,

v soucasne dobe dokoncuji projekt RD a zvazuji ruzne zpusoby vytapeni. Prosim o doporuceni vhodneho systemu a pribliznou cenovou kalkulaci investicnich a provoznich nakladu. Zacinam se pomalicku ztracet v labyrintu prodejcu a zastancu ruznych typu vytapeni.

V soucasne dobe zvazuji kondenzacni kotel s podlahovym topenim a elektricke podlahove topeni s rizenou regulaci. TC jsem pro jeho vysoke porizovaci naklady, zatepleni a velikost domu a navratnost investice zavrhl.

V priloze prikladam architektonickou studii s velikosti jednotlivych mistnosti. Dum bude staven s cihel porothem 400mm se zateplenim 10 cm polystyren, strecha (zatepleni stropu druheho patra) 30 cm mineralni vaty, okna hlinikove - trojsklo, garaz nevytapena, tzn. uzitna plocha bez garaze 153 m2.

Plyn mam na hranici pozemku a moznost instalace podlahoveho topeni kamaradem instalaterem jez ma take cca 30% slevu na kondenzacni kotel a dalsi zarizeni potrebne pro instalaci podlahoveho topeni.

Dekuji za Vas cas a objektivni nazor a orientacni vycisleni investicnich a provoznich nakladu.

S pozdravem a pranim pekneho dne

Dobrý den,
díval jsem se na vaši studii a zdá se mi, že žádnou jinou variantu jako plynový kondenzační kotel bych vám nemohl doporučit. Pro kotel na pelety nebo dřevo, které je z hlediska provozních nákladů a životnímu prostředí výhodnější zde není pamatováno dispozičně. Investiční náklady na tepelné čerpadlo jsou opravdu vyšší a sazba od elektrárenských společností již není tak výhodná, jako dříve. Způsob vytápění by se měl řešit již ve fázi přípravy projektu a dispozice se potom úměrně požadavkům na technické vybavení budovy upravuje.
Porovnání provozních nákladů podle jednotlivých zdrojů tepla najdete například na odkazu:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-naklady-na-vytapeni-ohrev-teple-vody-a-ostatni-spotrebu-elektricke-energie
Otázka použití podlahového vytápění je taky poměrně složitější. Zjednodušeně lze napsat, že podlahové vytápění je vhodné pouze pro pobytové místnosti, nikoliv pro místnosti, kde se spí. Důvodem je poměrně vysoká akumulace tepla ve stavebních kontrukcích a tak poměrně těžkopádný způsob regulace vnitřní teploty (pro spánek je doporučeno snížit teplotu v místnosti o cca 2 až 3 stupně). Ve vašem případě by podlahové topení bylo vhodné snad jenom v obývacím pokoji s kuchyní. Kombinaci elektrického podlahového vytápění s vytápěním plynovým kotlem nedoporučuji.
V každém případě si vyhledejte projektanta topenáře ve svém blízkém okolí a nechejte si vypracovat projektovou dokumentaci, jejíž součástí bude podrobný výpočet tepelných ztrát jednotlivých místností a kvalifikovaný návrh jak zdroje tepla, tak jednotlivých otopných těles, potrubí, regulace, zdroje pro ohřev teplé vody a podobně. Špatným návrhem výkonu zdroje tepla můžete předpokládané úspory rychle ztratit.
Investiční náklady nejsem schopen v této fázi projektu přesně odhadnout. Kondenzačních kotlů se dělá celá řada cca od 35 do 100 tis. Kč i více a to se také týká otopných těles. Při běžném standardu by mohly být investiční náklady kolem 350 tis. Kč.
S pozdravem
MEPS Vsetín
Odpovídá:  Ing. Jaromír Holub* - EKIS Vsetín Městský úřad
Téma:  Vytápění
tisk